termékek

A Rába termékeivel sikeresen integrálódott a globális haszonjármű ipar értéklánc-rendszerébe. A járműipar meghatározó szereplői számára futóműveket, részegységeket, különböző szerkezeti komponenseket, az építőipari nehézgép-gyártó vállalatoknak speciális komponenseket, alvázakat szállít. A nemzetközi vevők globális beszerzési stratégiák mentén dolgoznak, így a Rábának is ebben a globális beszállítói megmérettetésben kell versenyképes termékeket fejlesztenie és gyártania. Ennek megfelelően a Rába a termékekhez kapcsolódóan szolgáltatások teljes körét kínálja, a komplex vevői igények esetén is teljeskörű ipari megoldásokat nyújt: mérnöki szolgáltatások, fejlesztés, tesztelés, sorozatgyártás.

Futóművek

A Rába elsődleges terméke a futómű, melyet a világ nagy haszonjármű gyártó vállalatainak szállít. Elsősorban exportra termel, hagyományosan legnagyobb felvevő piaca az Egyesült Államok, de Nyugat-Európában is egyre növekvő a jelenléte. A Rába közepes és kis sorozatban gyártott komplett futóművekkel és nagy sorozatú futómű, illetve erőátviteli alkatrészekkel jelenik meg piacain.

A komplett futóművek alkalmazásuknak megfelelő, az értékesítési volumeneket is figyelembe vevő fő termékcsoportjai:

 • erőgép futóművek,
 • hajtott, kormányzott mellső és hajtott hátsó teherautó futóművek,
 • kétfokozatú, illetve alacsony hátsó autóbusz és trolibusz futóművek.

Az országúti haszonjárművek mellett a másik jelentős termékkör a nagy teljesítményű mezőgazdasági erőgépek, illetve a speciális rendeltetésű, nehéz terepen működő járművek, katonai alkalmazások piaca.

A speciális, kifejezetten autóbusz alkalmazásokra kifejlesztett futóművek a Rába sikeres termékei a hazai, az orosz és a japán piacon is. Egy rendkívül sikeres fejlesztési együttműködés keretében a vállalat több mint egy évtizede Japánba is szállít futóműveket alacsonypadlós buszokhoz és középméretű teherautókhoz az ISUZU számára. A Rába futóművei a katonai alkalmazások esetében is sikeresen bizonyítottak. A vállalat eddig több mint 4000 Cougar járműbe szállított speciális futóműveket az Egyesült Államok hadserege részére, és szállít az ENSZ békefenntartó járműveihez.

OLVASSON TOVÁBB

Futómű komponensek

A Rába egyedülálló tapasztalattal rendelkezik a kovácstermékek gyártása területén. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Rábában üzemel Magyarország legnagyobb és európai viszonylatban is jelentős, korszerű kovácsgyára, valamint egy kapacitásban illeszkedő, modern hőkezelő műhely. Ennek köszönhetően a komplett futóművek fejlesztése és gyártása mellett a Rába másik meghatározó profilja a kovácsolt alkatrészek gyártása a járműipar (tehergépjárművek, buszok és speciális járművek) számára. Ezek – a saját gyártású futóművek mellett – a globális járműgyártó vállalatok termékeibe is beépülnek.

A kovácsolás műveletén túl a technológia része a kovácsdarabok hőkezelése, izotermikus lágyítása, és normalizálása csakúgy, mint a nemesítés, a kovácsdarabok egyengetése, repedésvizsgálata, szemcseverése és felülettisztítása, valamint keménységmérése.

A termékválaszték:

 • Szerelt egységek és megmunkált öntvényalkatrészek
 • Főhajtóművek
 • Hídházak, tengelytestek
 • Hagyományos és integrált csuklók
 • Tengelyek (tengelytestek, féltengelyek, fékkulcsok)
 • Gömb és szimmetrikus kovácsdarabok (tányérkerekek, hajtó kúpkerekek, fogaskoszorúk, bolygókerekek, bolygótartók, kerékagyak, tengelycsonkok, peremes kiegyenlítőműház felek)
 • Karok (nyomtávkarok, irányzókarok, fékkarok, kardánvillák, kereszttengelyek)
 • Tartók és konzolok (féktartók)
OLVASSON TOVÁBB

Alvázak, hegesztett szerkezetek

A Rába az elmúlt évtizedekben kiépített hidegalakító képességének, gyártási kapacitásaink gazdaságos kihasználása érdekében a komplett, nehéz építőipari járműveket előállító vevői részére folyamatos üzemben gyárt nagyméretű komplett, festett alegységeket, félkész termékeket:

 • Járműipari vázszerkezeteket, alvázakat és egyéb hegesztett vasszerkezeti elemeket
 • Járműfelépítményeket, jármű kiegészítőket, szerelt egységeket és alkatrészeket

A vevők meghatározó európai katonai jármű- és földmunkagép gyártók.

OLVASSON TOVÁBB

Hajtóművek

A Rába csoporthoz kötődő Rekard elsősorban mezőgazdasági gépekhez fejleszt és gyárt univerzális és speciális hajtóműveket, melyekkel egyenes és szög áthajtások valósíthatók meg különféle áttételekkel. A hajtóműház általában öntvényből készül, de kisebb szériagyártásoknál acéllemezből hegesztett. A Társaság a hajtóművek fogaskerekeinél főleg betétedzésű 20MnCr5, 16MnCr5 kovácsolt acélt, a tengelyeknél az igénybevételtől függően nemesíthető acélokat (pl: 42CrMo4) használ, a kopó felületeken indukciós edzéssel.

Az egységesített univerzális szöghajtómű család 9 féle teljesítménytartományban számos áttételi, hajtásirány és csatlakozóméret variációjával széleskörű alkalmazási lehetőségeket biztosít.

Teljesítményhatár
Áttétel
< 5 kW
1:01
< 10 kW
3,1:1; 2,15:1; 1:1
< 20 kW
5,1:1; 3,18:1; 2,83:1
< 30 kW
3,18:1; 1,36:1; 1:1
< 45 kW
7,57:1; 4:1; 1,36:1
< 65 kW
2:01
< 100 kW
3,1:1; 2,86:1
< 150 kW
1:2; 2,86:1
< 200 kW
3,1:1, 2,6:1
OLVASSON TOVÁBB

Üléskomponensek

A Rába a járműipar nemzetközi beszállítói láncaiban elért pozíciójának megerősítése érdekében alakította ki az egységes alkatrész üzletágát,  mely az európai, elsősorban a kelet-közép-európai régió és az unió piacaira szállítja termékeit. Korszerű technológiával, jól specifikált termékkategóriákban, magas minőségi szinten hegesztett, préselt szerkezetek és alkatrészek gyártója. Termék portfóliójában meghatározó a személygépkocsi és haszongépjármű ülések, ülésrendszerek, ülésalkatrészek gyártása.

A Rába kiemelt beszállítója a Magyar Suzuki Zrt-nek és a Magyar Toyo Seat Kft-nek ülésalkatrészek (ülésvázak és üléshuzatok) termékkörében, Tier1 beszállítója a Volkswagen csoportnak. Hátsó középső kartám vázat, drót ülésvázakat és kartám huzatot szállít az F.S.Fehrer GmbH-nak.

OLVASSON TOVÁBB

Járműipari alkatrészek

A Rába részben a saját termékeihez, részben a haszon- és személygépjármű gyártás európai iparvállalatai számára gyárt és szállít járműipari – kiemelten haszongépjármű-futómű,  személygépkocsi és motortéri – alkatrészeket. Az ezekből összeállított, szerelt részegységek futóművekbe, fékszerkezetekbe épülnek be.

A sajtolt, hegesztett és különböző forgácsolt alkatrészeivel a Rába elismert beszállító partnere a közép−európai régió járműiparának, nemzetközi autóipari társaságok számára értékesíti termékeit. A termékportfólió több ezer különböző szerkezeti komponensből, alkatrészből áll (ékszíjtárcsák, gyűrűk, ház jellegű alkatrészek, gömbcsapok, tengelyek, tengelycsonkok, féktárcsák, kereszttengelyek, nyomtávkarok, kapcsolóagyak, ékszíjtárcsák, bolygókerék-hajtómű és egyéb csatlakozóelemek).

OLVASSON TOVÁBB

műszaki Szolgáltatások

Fejlesztési szolgáltatások

A Rába – együttműködve partnereivel – széles körű szolgáltatásokat kínálva vállalja új termékek, termékcsaládok kifejlesztését a koncepciótól a mintagyártáson keresztül a szükséges tesztek elvégzéséig, a termék élettartama során felmerülő bármilyen műszaki változás kivitelezését, nyomon követését.

Egy új termék bevezetése során a modern szimulációs eszközök használatát kombinálva a Rába gazdag termékfejlesztési tapasztalatával a fejlesztési iterációk száma jelentősen redukálható. A műszaki szolgáltatások kínálatában a Rába design-, projekt- és tesztmérnökei – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – a teljes fejlesztési folyamatot lefedik. Tevékenységükbe beletartoznak a csapágy- és fogaskerék-méretezések, az élettartam számítások, a projektmenedzsment a kiemelt vevői és beszállítói kapcsolattartással, a 3D design, a végeselemes szimulációk, a szilárdsági méretezések, a frekvencia- és orderanalízis, valamint a futóművek validálása a teljes körű fizikai, padi tesztkapacitás révén.

Tesztelési szolgáltatások

A több évtizedes piaci jelenlétre alapozva a Rábában egy olyan vizsgálatiteszt tudás és infrastruktúra épült ki, amely kulcstényező egy új termék bevezetése során, kiegészítve a modern szimulációs eszközök használatát. A Rába gazdag termékfejlesztési tapasztalatával kombinálva a fejlesztési iterációk száma jelentősen redukálható. A termék megfelelőségét, a végső jóváhagyás alapját mindig valamilyen fizikai vizsgálatoknak kell képezniük, hiszen ezek élet- és vagyonbiztonsági szempontból is kritikus alkatrészek. A fejlesztés alatt álló futóműveket, futómű komponenseket próbapadon tesztelni kell, ellenőrizve a tervezés, a méretezés, a gyártási folyamat minőségét és a termék életciklusára gyakorolt hatásait. A Rába tesztközpontjában minden olyan vizsgálat elvégezhető, amely a fejlesztési folyamat során a komplett futóművek esetében felmerül, szükségessé válik. A Rába összesen huszonhétféle belső, vállalati standard vizsgálati eljárást végez, köztük kifáradásos élettartam- és hajtásláncélettartam-vizsgálatokat, zajméréseket, fékvizsgálatokat, olajozási és klímateszteket.
OLVASSON TOVÁBB