fejlesztés

A Rába Fejlesztési Intézet stratégiai célja, hogy a kutatás-fejlesztési potenciál megerősítésével, a vállalat stratégiai céljaival összhangban tovább növelje a cég értékesítésében a magas hozzáadott értékű komplex termékek részarányát és bővüljön a termékek szállítási terjedelme. Ennek megfelelően a Fejlesztési Intézet felelős az új termékek kifejlesztéséért, a koncepciótól, a mintagyártáson keresztül a szükséges tesztek elvégzéséig. Így a Rába, a vevőkkel szorosan együttműködve, széleskörű szolgáltatásokat kínál partnereinek, a tervezéstől a teljeskörű tesztelésig.

Rába Fejlesztési Intézet

Kompetenciák

A Rába mérnök csapata számos sikeres termékfejlesztési és kutatás-fejlesztési projekttel a háta mögött áll a vevők rendelkezésére. Design, projekt és teszt mérnökei a teljes fejlesztési folyamatot nemzetközi gyakorlatnak megfelelően képesek lefedni:

  • Projekt menedzsment – kiemelt vevői és beszállítói kapcsolattartás
  • Csapágy és fogaskerék méretezés, élettartam számítások – KissSoft, KissSys, Gleason Gems…
  • 3D design – Creo -3D/2D
  • Végeselemes szimulációk, szilárdsági méretezés – NX – Nastran 
  • Frekvencia és order analízis akár már design fázisban is
  • Teljeskörű fizikai, padi teszt kapacitás futómű validálás terén – kifáradásos élettartam, hajtáslánc élettartam, zajmérés, fékvizsgálat, olajozási tesztek, klíma tesztek – Összesen 27 féle belső, vállalati standard vizsgálati eljárás

Új Rába futómű nagyteljesítményű mezőgazdasági erőgépekhez

A nemzetközi K+F együttműködések kiemelendő példája az amerikai John Deere és a német Claas agráripari cégekkel közös projektek sikere.

A Claas az 500LE feletti teljesítmény átvitelére alkalmas, háromfokozatú, nedvesfékes mezőgazdasági futómű fejlesztési projektjét Innovációs Nagydíjjal ismerte el.

A nehéztraktorok és mezőgazdasági munkagépek számára létrehozott futóművek speciális kormányzással és fékrendszerrel vannak ellátva, optimalizált műszaki tartalmukat tekintve élvonabeliek kategóriájukban.

A John Deere a legnagyobb, szintén mintegy 500 lóerős gumihevederes traktor futóművének kifejlesztésével bízta meg a Rábát, mely azóta a cég egyik zászlóshajója.

Új generációs teherautó futóművek kifejlesztése

A teherautó szegmens egyik kiemelkedő piaci újdonsága a 653-as, dobfékes, 10t teherbírású, amerikai szabványú 285mm kerékagyi osztókörű futómű kifejlesztése. Ezen termék bevezetésével lehetővé vált az amerikai szabványú keréktárcsák direkt használata, mely eddig európai osztókörű futóművön nem volt lehetséges.

Még nagyobb újdonság a világszínvonalú 656-os tárcsafékes, 10t teherbírású, amerikai 285mm kerékagy osztókörű futómű kifejlesztése, amely a Rába válasza az amerikai teherautógyártók egyre fokozódó igényére a fék hatásossága és adagolhatósága terén. További előnyként a bekormányzási szög is megnövekedett, mellyel a termék kitűnő piaci helyet foglal el ebben a dinamikusan bővülő szegmensben. A futóművet 2020-ban a Las Vegasban megrendezett Truck expo-n mutatták be nagy sikerrel.

Új generációs busz futóművek fejlesztése

A Rába nemrég vezette be nagy piaci sikerrel a keleti, volt FÁK országokban az új generációs tárcsafékes hátsó futóműveit. Ezen termékek kifejlesztése válasz a buszgyártók egyre kifinomultabb és komfortosabb utazáshoz tervezett futóművek iránti igényére. A tárcsafékes futómű piacra lépése további lehetőséget biztosít a Rábának piaci pozíciója megerősítéséhez, mindezt ráadásul a leginkább érzékeny, nagyvárosi és elővárosi közlekedésben.

A jövő futóművei

A folyamatos fejlesztések mindhárom területen tovább folynak, sőt a Rába belépni szándékozik az elektromos futóművek egyre növekvő piacára is. Természetesen ezt stratégiai ugrásnak tekinti a vállalat, így nagy erőkkel dolgozik mind kutatás-fejlesztési, mind termékfejlesztési szinten.