rába támogatások

NBT- Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program

A Rába Közgyűlése már 2016-ban jóváhagyott egy jelentős értékű technológiafejlesztő és kapacitásbővítő beruházási programot a Futómű üzletágra. A fejlesztés célja a kulcstermékek előállítási technológiájának modernizálása, valamint a hatékonyság és a minőség javulása mellett a kibocsátási mennyiség növelése.

A fejlesztések finanszírozását segítendő a vállalat a fenti programot kiegészítette másik két üzletágával, összesen mintegy 12,4 milliárd forint értékű projektté és sikeres pályázatot nyújtott be a Kormány által meghirdetett, nagyvállalatokra szabott beruházási támogatási programjára. Az elnyert támogatás mértéke leányvállalatonként és telephelyenként eltérő mértékű, 25 és 35 % közötti, csoportszinten értéke mintegy 3,2 milliárd forint.

A technológia modernizálása mellett a program tartalmazza a kapcsolódó infrastrukturális, logisztikai és szerszámozási fejlesztéseket is. A megvalósítás első lépéseként aláírásra kerültek a szükséges berendezések és eszközforrások beszerzésére irányuló szerződések.

A technológiafejlesztő és kapacitásbővítő beruházási program során a Rába piaci részesedése és a globális járműiparban betöltött szerepe tovább erősödik. A fejlesztések zárásával a tervek szerint minden második-harmadik európai tehergépjármű Rábánál gyártott mellső tengellyel gördül le a szerelőszalagokról.

Rába Futómű Kft.

Támogatás célja: Kovácsolási technológiafejlesztő és kapacitás-bővítő beruházási program

Elszámolható költség: 9.729.209.444 Ft

Támogatás összege: 2.431.858.793 Ft

Támogatás mértéke: 25%

Program megvalósítási helye: 9027 Győr, Martin utca 1. hrsz.: 5454/7, 5454/8, 5454/9.

Rába Jármű Kft.

Támogatás célja: Technológiafejlesztő beruházási program a Rába Jármű Kft.-nél.

Elszámolható költség: 792.937.363 Ft

Támogatás összege: 195.741.789 Ft

Támogatás mértéke: 25%,

Program megvalósítási helye: 9027 Győr, Martin u. 1. hrsz.: 5454/8

Rába Járműalkatrész Kft.

Támogatás célja: Termelési folyamat átalakítás a Rába Járműalkatrész Kft. móri telephelyén

Elszámolható költség: 1.065.985.283 Ft

Támogatás összege: 372.394.849 Ft

Támogatás mértéke: 25%

Program megvalósítási helye: 8060 Mór, Ipartelep hrsz.:0243/6

ERNYO_13-1-2013-0017

Rába Futómű Kft. futómű termékpalettájának fejlesztése és bővítése 

A Rába Futómű Kft. 2013-ban nyújtott be sikeres pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap részére. Az így elnyert, közel 32 millió Ft vissza nem térítendő támogatással a vállalat futómű termékpalettájának fejlesztésére és bővítésére nyílt lehetőség.

A vállalat „A Rába Futómű Kft. futómű termékpalettájának fejlesztése és bővítése ” című projekt keretében indított fejlesztési programot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával. A beruházás 2013 és 2016 között valósult meg.
A közel 130 millió forint összértékű projekt keretében mezőgazdasági és egyéb alkalmazások számára haszongépjármű-futóművek és futóműhöz köthető részegységek (például kerékfeltöltő rendszer) kifejlesztésére került sor, kibővítve ezzel a vállalat termékportfolióját és kiegészítve a már gyártásban lévő termékeket.

A programban a vállalat munkatársai egyrészről egy un. forgó tömítés rendszert (CTI) fejlesztettek ki, melynek révén a járművek talajnyomása csökkenthető a kerékabroncs nyomás szabályozásával, meggátolva ezzel a talaj túlzott mértékű tömörödését a mezőgazdasági munkák során.
Emellett kifejlesztésre került egy többfokozatú hajtómű egység is, amely jellemzően buszalkalmazásokban használható. A hajtómű kompaktsága miatt egy intelligens, nyomott olajozási rendszer létrehozására is sor került.

Mindezen fejlesztésekkel a Rába új területekre lépett, ugyanis e rendszerek korábban nem tartoztak az alap kompetenciái közé. A projekt során megvalósult, a futóművekkel szoros kapcsolatban álló rendszerek hozzájárulnak a szállítási tartalom bővítéséhez is, így a vállalat képes magasabb színvonalon kielégíteni a partnercégek sokrétű, egyre növekvő igényeit, és proaktívan kezelni az egyre fokozódó piaci kihívásokat.
—————————————————————————————

GINOP-2.1.6-16-2017-00001

Új export-orientált termékfejlesztési technológiák kialakítása a Rába Futómű Kft-nél

 

Projektazonosító száma: GINOP-2.1.6-16-2017-00001

Kedvezményezett neve: Rába Futómű Gyártó és Kereskedelmi Kft.

Projekt címe: Új export-orientált termékfejlesztési technológiák kialakítása a Rába Futómű Kft-nél

Támogatás összege: 303.198.385 Ft

Támogatás mértéke: 45,7 %

Projekt tényleges fizikai befejezésének dátuma: 2020.11.18

Projekt bemutatása:
Jelen projekt keretében a Rába Futómű Kft. olyan új mellső tengelygyártást versenyképesebbé tevő gyártási technológiát kíván fejleszteni, mellyel a gyártott terméket a világpiacon hosszú távon is versenyképesebbé teszi, és aminek használatával új, exportképes termékek fejleszthetők. A technológiai kutatás-fejlesztési projekt központjában a Rába legfontosabb termékcsoportja, a nehézgépjármű mellső tengelyek és futóműalkatrészek, illetve ennek gyártási technológiája áll. A technológiai kutatás várható eredményként a Rába Futómű Kft a vevők által támasztott növekvő igényeknek korszerű gyártási eljárások és folyamatok (Ipar 4.0) kialakításával és új fejlesztésű, a korábbinál magasabb hozzáadott értékű termékekkel lesz képes megfelelni, mellyel a vállalkozás hosszú távú versenyképessége is növelhető.

 

—————————————————————————————

GINOP-2.2.1-15-2016-00017

Új haszongépjármű hajtáslánc, magasabb hatásfokú, nagyobb teljesítményű, alacsonyabb zajszintű és kiterjesztett élettartammal rendelkező hajtóművének kifejlesztése

 

Projektazonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2016-00017

Kedvezményezett neve: Rába Futómű Gyártó és Kereskedelmi Kft.

Konzorciumtagok: Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., JANKOVITS ENGINEERING Kft., Miskolci Egyetem

Projekt címe: Új haszongépjármű hajtáslánc, magasabb hatásfokú, nagyobb teljesítményű, alacsonyabb zajszintű és kiterjesztett élettartammal rendelkező hajtóművének kifejlesztése

Támogatás összege: 578.946.410 Forint

Támogatás mértéke: 71,42 %

Projekt tényleges fizikai befejezésének dátuma: 2021.03.31

Projekt bemutatása:

A GINOP 2.2.1-15-2016-00017 azonosítószámú pályázat keretében elnyert támogatási összeg lehetőséget teremtett a Rába Futómű Kft., mint konzorciumvezető részére, hogy minden eddiginél nagyobb szakmai mélységben fejlessze a hajtóművek olajozásának know-how-ját, valamint olyan új megoldásokat fejlesszen ki, melyek a portfóliójának zászlóshajói lesznek a jövőben. A hajtómű veszteség csökkentése, így hatásfok növelése mellett a Rába kihasználta a lehetőséget, hogy a futóművekben eddig alkalmazott, hagyományos kenési és hűtési megoldások mellett egy új, innovatív, az üzemi körülményeket figyelembe vevő hajtáslánc olajozási rendszert dolgozzon ki. A hajtómű fejlesztésének, továbbá az új típusú „okos” olajozási rendszer kidolgozásának mozgatórugója és fő iránymutatója a pályázat fő célja, egy magasabb hatásfokú, nagyobb teljesítményű, alacsonyabb zajszintű és kiterjesztett élettartammal rendelkező hajómű kifejlesztése. A projekt megvalósulási időszak 2016. július 1- 2021. március 31-ig tartott.
A pályázati támogatás elnyerésével olyan fejlesztési lehetőségek tárultak a Rába Futómű Kft. elé, melyek kihasználásával nem csak a jelenlegi vevők megváltozott piaci igényei pl. a zajcsökkentés, a hosszabb szervízperiódus és a nagyobb hatásfok elégíthetők ki, de eredményesen vehető fel a verseny a konkurens gyártókkal, ami erősítheti a Rába nemzetközi piaci pozícióját.

—————————————————————————————

GINOP-6.1.5-17-2018-00178  

Munkavállalók képzése a Rába Futómű Kft.-nél

 

Projektazonosító száma: GINOP-6.1.5-17-2018-00178

Kedvezményezett neve: Rába Futómű Gyártó és Kereskedelmi Kft.

Projekt címe: Munkavállalók képzése a Rába Futómű Kft.-nél

Támogatás összege: 43.597.744 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt tényleges fizikai befejezésének dátuma: 2021.02.26

Projekt bemutatása:

A projekt keretében a képzések célcsoportja az ipari-termelő tevékenység kulcspozícióit ellátó, főként alap vagy középfokú végzettséggel, illetve szakképesítéssel rendelkező fizikai állomány képzése vagy továbbképzésére, valamint a szellemi munkavállalók kompetenciáinak megerősítésére szolgált a termelés hatékonyságnövelése érdekében. A megvalósított képzések döntő többsége OKJ-s, egyéb szakmai képzés kategóriába sorolható, mellyel jelentősen nő a munkavállalók piaci versenyképessége, emellett az egyéb képzés kategóriájában, valamint a belső képzések között is olyan ismeretek kerültek elsajátításra, melyek növelik a dolgozók foglalkoztathatóságát.

Futóműveknél alkalmazott olajozási alaprendszer kifejlesztése –
k
utatás-fejlesztés projekt Európai Uniós támogatással a Rába Futómű Kft-nél

A Rába Futómű Kft. 2012-ben nyújtott be pályázatot az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív programjára. Az így elnyert Európai Uniós támogatással intelligens olajozási rendszerek létrehozására nyílt lehetőség a vállalatnál.

A Rába Futómű Kft. a “Futóműveknél alkalmazott olajozási alaprendszer kifejlesztése” című projekt keretében indított kutatás-fejlesztési programot az Európai Unió támogatásával. A vállalat GOP pályázatát az értékelő bizottság támogatásra alkalmasnak minősítette, és csaknem 215 millió Ft összeget ítélt meg vissza nem térítendő támogatásként. A fejlesztés 2012 és 2015 között megvalósult.

A 2012 nyarán elindított projekt fő célja az volt, hogy egy olyan intelligens olajozási rendszer kerüljön kifejlesztésre nagyteljesítményű mezőgazdasági futóművekhez, amely mechatronikai eszközök segítségével növeli a hűtés és kenés hatékonyságát. Ilyen rendszerek alkalmazásával, – elsősorban az ún. olajkavarási veszteségek minimalizálásával-, a futómű mechanikai vesztesége csökken, a jármű hatékonysága nő, fogyasztása javul, így költséghatékonyabb és környezetkímélőbb üzemeltetés valósul meg. A mechatronikai rendszerek olyan többlet tartalommal képesek felruházni a futóművet, ami jelentős hozzáadott értéket képvisel, és amellyel az üzemeltetés során adaptív olajfelhasználás, ezzel megbízhatóbb működés érhető el.

A fejlesztés során új versenyképes know-how bázist építettünk ki. A létrehozott rendszer más termék fejlesztése során is alkalmazható, így nem csak a mezőgazdasági, hanem a busz és tehergépkocsi futóművek területén is. Az új szimulációs módszerek meghonosításával már a tervezés korai fázisában vizsgálhatjuk a termékek megfelelőségét, így nő a teljes fejlesztési folyamat hatékonysága.

A projekt keretében kollégáink a mechatronika területén specializálódtak. Eszközparkunkban új jelentős fejlesztéseket, tervezési és vizsgálati tevékenységeket folytattunk, amelyek szükségesek voltak a projekt sikeres lefolytatásához. A kutatás-fejlesztési program megvalósítása során a Rába Futómű Kft. szorosan együttműködött a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft-vel, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem több tanszékével.

—————————————————————

Komplex technológiaifejlesztés a Rába Futómű Kft-nél

A Rába Futómű Kft. 2013-ban nyújtott be sikeres pályázatot a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. Az így elnyert, közel 625 millió forint vissza nem térítendő támogatással komplex technológiafejlesztésre és gyártási kapacitásbővítésre nyílt lehetőség a vállalatnál.

A Rába Futómű Kft. a “Technológia fejlesztése és gyártási kapacitás bővítése” című projekt keretében indított komplex fejlesztési programot az Európai Unió támogatásával. A beruházás, mely eszközbeszerzés, szoftver- és ingatlanfejlesztés elemekből áll, 2013 és 2015 között valósult meg.

A több mint két milliárd forint összértékű projekt keretében 10 darab új egyedi gép beszerzésére került sor, amelyek hatékonyan támogatják a futómű gyártáshoz kapcsolódó folyamatokat.

Ugyancsak a projekt keretében, a Rába Futómű Kft. alkatrész-szerelde üzemében került kialakításra 8600 négyzetméteren az ún. “tiszta szerelde”. Az elvégzett munkálatok az összeszerelő tevékenység részére lekerített terület korszerűsítésére, modernizálására irányultak. A fejlesztés eredményeként az üzemrész infrastruktúrájában, vizuális megjelenésében és rendszereiben is megújult.

A szoftverfejlesztési modul részeként sor került továbbá a Rába vállalatirányítási rendszere, az Oracle szoftver migrációjára és testre szabására, amely így hatékonyabban támogatja a munkatársak mindennapi tevékenységét. Emellett, a beszerzett új Microsoft licencekkel korszerűsödtek a vállalat irodai alkalmazásai is. Az új szoftverek gyorsabb, hatékonyabb, biztonságosabb munkát tesznek lehetővé.

Összességében a 2013-ban elindított projekt hozzájárul a gyártókapacitások modernizálásához, a technológiaváltás folyamatának felgyorsításához és az infrastruktúra fejlesztéséhez. A vállalat a megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően megnövelt kapacitással, korszerűbb technológiával, magasabb színvonalon képes kielégíteni a partnercégek igényeit.


—————————————————————————————————

Komplex technológiaifejlesztés a Rába Jármű Kft-nél

A Rába Jármű Kft. 2013-ban nyújtott be pályázatot a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. Az így elnyert 395,43 millió forint vissza nem térítendő támogatással komplex technológiafejlesztésre, gyártási kapacitásbővítésre és infrastruktúra-fejlesztésre nyílt lehetőség a vállalatnál közel 1,4 milliárd forint összértékben.

A Rába Jármű Kft. komplex fejlesztési programot indított az Európai Unió támogatásával. A vállalat GOP-2.1.3-12-2012-0015 számú pályázatát az értékelő bizottság támogatásra alkalmasnak minősítette. A beruházás, mely eszközbeszerzés, szoftver- és infrastruktúra-fejlesztés elemekből áll, 2013 és 2015 között valósult meg.

A projekt keretében, az exportértékesítés növelése, valamint a busz program feltételeinek megteremtése érdekében a vállalat infrastruktúra-fejlesztést, valamint eszközbeszerzéseket hajtott végre a vonatkozó időszakban.

A Rába Jármű Kft. 28000 négyzetméteres üzemcsarnoka külső és belső felújításon esett át.
A beruházás eredményeként korszerűbb, energiatakarékosabb, hőszigetelt, korszerű fűtéssel és világítással felszerelt, a mai követelményeknek megfelelő épület jött létre. A beruházás révén a dolgozók jobb munkakörülmények közt láthatják el mindennapi feladataikat.
A projekt keretében bővült a jármű üzletág eszközállománya. Olyan gépek, berendezések beszerzésére nyílt lehetőség a vállalatnál, amelyek a járműalkatrész gyártásban és a szereldei fázis ellenőrző műveleteinél jelentős szerepet játszanak. A lemeztechnológiai CNC vezérlésű lézervágó és plazmavágó gépek, robothegesztő berendezés mellett szereldei diagnosztikai eszközök telepítése történt. A logisztika hatékonyabbá tétele érdekében csarnoki híddaruk és emelő berendezések megvásárlására került sor, illetve megkezdődhetett egy raktári tárolási rendszer kialakítása is.
A szoftverfejlesztési modul részeként üzemi felhasználású speciális szoftvereken túl, sor került az új MS számítógépes licencek beszerzésére is. Az új szoftverek gyorsabb, hatékonyabb, biztonságosabb munkát tesznek lehetővé.

A 2013-ban elindított projekt a technológiák fejlesztése révén hozzájárul a gyártókapacitások modernizálásához, a technológiaváltás folyamatának felgyorsításához, az üzemkorszerűsítéshez,- egyúttal új munkahelyeket is teremt.

————————————————————————————————-

Technológiai fejlesztés és munkahelyteremtés a Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft-nél gépjárműipari megrendelések teljesítése érdekében

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Széchenyi Terv, Gazdaságfejlesztési Operatív Program (továbbiakban GOP) keretén belül komplex technológiai fejlesztés és foglalkoztatás támogatása tárgyú felhívást tett közzé, melyre a Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. GOP-2.1.3-11-2011-0003 azonosító számon regisztrált, 2011 03.05. napon pályázatot nyújtott be, amelyet a Támogató támogatásban részesített. A Támogató döntése alapján cégünk vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Szerződéskötés dátuma: 2011.07.27.

Megőrzött munkahelyek száma: 759 fő

Teremtett munkahelyek száma: 41 fő

A Projekt keretében megvalósuló főbb beruházások:

630 T présgép
Szegecselő sor
Hegesztő gépek
Kétkaros ponthegesztő robot
Megmunkáló központ
Esztergák
Raktárcsarnok építése