piaci szegmensek

A Rába termékeivel a három meghatározó piacból mind az Európai Unió országaiban, mint az Egyesült Államokban, a FÁK országokban és Japánban is jelen van. A vállalat évente mintegy 100-110 ezer járműhöz szállít főegységeket, komponenseket, azaz a világon előállított nehéz haszonjárművek esetében – a saját szegmensében – a Rába részesedése a világpiac mintegy 3%-a. 

A Rába legnagyobb vevői az európai piac meghatározó szereplői. Ennek köszönhetően kijelenthető, hogy az európai utakon futó minden harmadik nagyteherautóban található Rába által gyártott és szállított komponens.

tehergépkocsik

Az Európai Unió haszonjármű piaca 300-350 ezer járművet jelent évente. A Rába legnagyobb vevői az európai piac meghatározó szereplői, a Scania és a Volvo haszonjármű csoport (Volvo, Renault, Mack márkanevekkel). Az európai utakon futó minden harmadik nagyteherautóban található Rába által gyártott és szállított futómű komponens.

A Rába termékei a speciális rendeltetésű, nehéz terepen működő járművek, katonai alkalmazások esetében is sikeresen bizonyítottak. Az iraki és afganisztáni háborúban fontossá vált MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) program keretében – amerikai partnerén keresztül – szállított futóművet az Egyesült Államok hadserege részére, több mint 4000 Cougar járműbe. A sikeres nemzetközi referenciának köszönhetően a Rába ma is szállít futóműveket az ENSZ békefenntartó járművek részére.

Egy sikeres fejlesztési együttműködés keretében a vállalat több mint egy évtizede Japánba is szállít futóműveket, az ottani városokban futó alacsonypadlós buszokhoz és középméretű teherautókhoz, az ISUZU számára. A Rába nem csak futóműveket szállít a tehergépkocsi piacra, hanem speciális igényeknek megfelelő felépítményeket, hegesztett szerkezeteket is.

OLVASSON TOVÁBB

mEZŐGAZDASÁGI GÉPEK

Az országúti haszonjárművek mellett kiemelendő a mezőgazdasági gépek piaca. Az általános felhasználású alkalmazásra gyártott mezőgazdasági jármű kardántengely- és hajtóműcsalád mellett szakmailag és üzletileg is kiemelkedők a piac speciális igényei alapján kifejlesztett különböző innovatív futómű megoldások. A nagyteljesítményű, 500 LE fölötti mezőgazdasági erőgépek esetében alapvető elvárás a magas megbízhatóság és a hosszú élettartam.

Az elmúlt évek legsikeresebb, szakmai szempontból kiemelkedő projektjei voltak az amerikai John Deere és a német Claas mezőgazdasági erőgépgyártó vállalatok csúcstraktoraihoz kifejlesztett speciális futóművek. Mára a Rába a nehéz traktor futóművek specialistájaként lett ismert, és erős a pozíciója ebben a stratégiai jelentőségű réspiaci szegmensben.

OLVASSON TOVÁBB

SZEMÉLYGÉPKOCSIK

A globális járműipari szektor másik meghatározó szegmense a személygépkocsi ipar. A Rába a 2000-es évek elején, a járműipar nemzetközi beszállítói láncaiba történő bekapcsolódás érdekében alakította ki az egységes alkatrész üzletágat,  mely az európai, elsősorban a kelet-közép-európai régió és az Európai Unió piacait célozza meg fő technológiáival és termékeivel. Az alkatrészgyártás és vevőkiszolgálás három telephelyen, a móri, a sárvári és az esztergomi üzemekben folyik.

A Rába nagy tapasztalattal és kiváló eredményekkel rendelkezik a személygépkocsi és haszongépjármű ülések, ülésalkatrészek és gépjárműalkatrészek gyártásában. Sajtolt, hegesztett és különböző forgácsolt alkatrészeivel elismert beszállító partnere a közép−európai régió járműiparának: a Magyar Suzuki Zrt-nek és a Magyar Toyo Seat Kft-nek ülésalkatrészek (ülésvázak és üléshuzatok), a Volkswagen csoportnak motortéri préselt alkatrészek tekintetében. A vállalat az F.S.Fehrer GmbH-val jelentős üzleti kapcsolatot alakított ki hátsó középső kartámváz, drót ülésvázak és kartámhuzatok termékkörben.

OLVASSON TOVÁBB

BUSZOK

A Rába közel 50 éve van jelen a buszpiaci szegmensben, azóta fejleszt, gyárt és szállít busz futóműveket, többek között a hazai Kravtex (Credo buszok) és az orosz piacra is, a GAZ és a Kamaz vállalatok számára.

A vállalat széles termékkínálata teljeskörűen lefedi a piaci igényeket, a midibuszoktól a csuklós városi buszokig. A nyugat-európai tendenciákhoz hasonlóan a társaság hagyományos piacain – a régióban, Kelet-Európában és a FÁK országokban –  is emelkedő tendenciát mutat az újonnan forgalomba kerülő buszok között az alacsony padlós járművek aránya.

Egy rendkívül sikeres fejlesztési együttműködés keretében a vállalat több mint egy évtizede Japánba is szállít futóműveket, az ottani városokban futó alacsonypadlós buszokhoz és középméretű teherautókhoz az ISUZU számára.

OLVASSON TOVÁBB

ÚTÉPÍTŐ GÉPEK

A Rába – az elmúlt évtizedek alatt a buszalvázak gyártásához felépített kompetenciájára, kidolgozott technológiájára és gyártási kapacitására építve – korszerű építőipari és haszongépjárművekhez gyárt járműalvázakat és egyéb hegesztett vasszerkezeti elemeket az európai piacokra, az útépítő és földmunkagép gyártók számára.

OLVASSON TOVÁBB