Zöldenergia a gyártásért: A Rába Futómű Kft. napelempark beruházása Sárváron

A Magyarország Kormánya által elindított Gyármentő Program keretén belül egy újabb jelentős lépést tett a Rába Futómű Kft. A vállalat, amely a Rába csoport egyik meghatározó tagja, sikeresen pályázott a programban, és mintegy 5.370.054.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert el. Ezt a támogatást a Társaság energiahatékonyságot javító és megújuló energiaforrásokat szolgáló beruházásokra fordítja mind győri, mind sárvári telephelyén, ami hosszú távon is megerősíti a vállalat versenyképességét.

A győri telephely mellett Sárváron is megvalósuló napelempark egy korszerű, hatékony és fenntartható megoldást kínál a gyáregység villamosenergia-igényének kielégítésére. A beruházás során 605 kWp névleges összteljesítményű napelemes kiserőmű létesül 1100 darab Longi Solar gyártmányú bifaciális napelem kihelyezésével, amelyek mindkét oldalukról képesek energiát termelni. Ezáltal a napelemek hatékonyabbak és több energiát biztosítanak, mint a hagyományos napelemek, hozzájárulva a telephely fenntartható működéséhez.

A napelempark létesítése nem csupán környezetvédelmi szempontból fontos, hanem gazdasági értelemben is. A megtermelt energia helyben történő felhasználása jelentős mértékben csökkenti a vállalat energiafelhasználási költségeit, és hozzájárul a vállalat versenyképességének növekedéséhez.

A napelemek által megtermelt egyenáramot inverterek segítségével váltakozó árammá alakítják át, majd közvetlenül felhasználják a telephely kisfeszültségű hálózatán. A telepítés során 4 darab Fronius Tauro Eco 100-3-D, 1 darab Fronius Tauro Eco 50-3-D, illetve 2 darab Fronius Symo 15.0-3-M típusú inverter került beépítésre, amelyek biztosítják a hatékony átalakítást és a rendszer stabilitását.

Az új sárvári napelempark sikeres telepítése lassan a végéhez közeledik, már elkezdődtek az üzempróbák is: a telepített napelemek és inverterek rendszerszintű tesztelése és optimalizálása folyamatban van annak érdekében, hogy a rendszer kezdettől maximális hatékonysággal tudjon működni.

Ez a beruházás nem csupán egy jelentős lépés a Rába csoport fejlődésében, hanem része annak a stratégiai irányvonalnak is, melyet a vállalat a fenntarthatóság és a versenyképesség terén követ. A projekt szervesen illeszkedik a Rába Modernizációs Program 2025 kereteibe, ezáltal lehetőséget biztosítva a vállalatnak a zöld energiaforrások kiaknázására, a környezeti terhelés és az energiafüggőség csökkentésére.