Vezérigazgatói tájékoztató 2023.

A tavalyi évhez hasonlóan – hagyományteremtő jelleggel – december elején Vezérigazgatói tájékoztatót tartott Hetzmann Béla a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója és Lang-Péli Éva általános vezérigazgató-helyettes a vállalatcsoporthoz tartozó tagvállalatok szellemi állományú munkavállalói számára.

A tájékoztató a cégcsoport helyzetéről, a 2023. évről és a jövőbeni stratégiáról szólt, amely a Rába Nyrt. székhelyén található Technológiai Centrumban lett megtartva.

A győri kollégákon kívül a sárvári, móri és esztergomi dolgozókat is meghívták az eseményre, illetve számukra online részvételi lehetőséget is biztosítottak a távolság miatt.

A Vezérigazgatói tájékoztató a Rába csoport bemutatásával kezdődött. A csoport tevékenységei között szerepel a kovácsolás és megmunkálás (elsősorban futómű alkatrészek), a futómű összeszerelés (kisszériás), fémszerkezet gyártás és a TIER2-es OEM beszállítás. A Rába csoport teljes árbevételének a 61 %-át alapvetően futómű és futómű főalkatrész értékesítése teszi ki. 2022 és 2025 közötti időszakban meghatározásra és részben elvégzésre kerültek azok a stratégiai intézkedések, amelyek a meglévő kompetenciák kapacitásainak stabilizálására és hatékonyságának optimalizálására szolgálnak.

A pénzügyi eredményesség, külső környezet pontnál ismertették az árfolyam, a gazdasági környezet és a politika hatását a vállalat működésére. A forint árfolyam erősödése a nettó exporton keresztül negatív hatással bírt az üzemi eredményességre. A gazdasági környezetet a magas inflációs környezet jellemezte, ami magával hozta a  finanszírozási források jelentős drágulását is. Az elhúzódó orosz-ukrán konfliktus és a keletről érkező energiahordozók adóztatása  szintén hatással bír. A magas keresleti aktivitás és a markáns költségterhelés dominált a 2023. évi harmadik negyedév üzleti környezetében a 2022. harmadik negyedévhez képest, amint az a 2023. évi harmadik negyedéves összefoglalóból kiderült.

Rába Modernizációs Program 2025 is prezentálásra került, amelynek része az aktív beruházási tevékenység, mely infrastrukturális és technológiai megújulást eredményez. Az elmúlt évtizedek elmaradt beruházásainak megvalósítása elkerülhetetlen, létszükséglet a Rába túléléséhez.  A források közt szerepel a nyereséges operáció (EBITDA), banki finanszírozás, a pályázati források (pl. Gyármentő Program) és a használaton kívüli ingatlanok értékesítése. Az idén beszerzésre került gépek többek között: a Gleason Phoenix 600 G fogköszörű, az Okuma MA 12500 palettázó rendszerrel bővített megmunkáló központ, a DMG MORI NLX 2500 típusú keményeszterga és egy robotizált hegesztőcella a szerszámgyártás területén.

A Rába Modernizációs Program 2025 kiemelt projektjei között szerepel Győrben és Sárváron a napelempark megépítése, amelynek munkálatai jelenleg is zajlanak. A fejlesztések jelentős részének megvalósulása a városréti ingatlanrészek értékesítésének a függvénye. Továbbá a tervek között szerepel a 67.000-es csarnok felújítása és a napelem elhelyezése a csarnok tetejére, a sárvári üzemenergetikai felújítás és egy munkásszálló kialakítása.

Ismertették a tájékoztatón a Nurol-Rába együttműködését. A Nurol Makina cég bevonásával a 4×4 hajtásképletű Ejder Yalcin (Gidrán) páncélozott harcjármű magyarországi gyártási képességének kialakítása a cél. A szindikátusi szerződés a Rába Jármű Kft. és a Nurol Makina Hungary Kft. között kerül aláírásra.

Az Infor vállalatirányítási rendszer bevezetésének projektje is megemlítésre került, részletezve az előttünk álló feladatokat ütemtervvel együtt.

Az esemény végén a közösségi és társadalmi szerepvállalások bemutatása szerepelt. A Rába Csoport és Győr városának kapcsolatáról, a vállalat és munkatársak közös jótékonyságáról is szó esett.

RÁBA Portréfotózás | kész