Rába modernizációs program 2025 – Rekard Kft.

A Rekard Kft. jelentős tapasztalattal és tudással rendelkezik a hajtóművek és hajtástechnikai elemek gyártásában. A vállalat erőssége a piacon, hogy a széles technológiai skálán és – a mindenkori piaci helyzethez képest – rugalmasan tud vevői igényeket ellátni. Ennek ellenére az elmúlt évekre jellemző volt a vevői ellátási problémák kezelése, amely egyik fő oka a közel 100 gyártóberendezésből álló géppark elöregedése/elavulása. Az akvizíció lezárását követően a Rába Nyrt. top menedzsmentje, mint a tulajdonosi jogkör gyakorlója egy másfél millió eurós összegű beruházási csomagot hagyott jóvá az ügyvezetés számára. Ez a program első főbb mérföldköve a leányvállalatnál, de ezzel párhuzamosan csarnokvilágítás-korszerűsítés, festősorfelújítás és minden zártterű szerszámgép olajköd elszívó egységgel való felszerelése is megtörtént.

„Ebben dinamikusan fejlődő technológiai környezetben kiemelten fontos, hogy megtaláljuk a gépgyártók által kínált megoldások felhasználási lehetőségét a termékportfóliónkban. Az elmúlt években jelentős hatékonyságnövekedést tudtunk realizálni, viszont elértük azt a határt, ahol  versenyképességünk további növelése már nem lehetséges szignifikánsan a folyamatok fejlesztése által. A lezárult beruházási projekt lehetőséget nyújt, mind a meglévő termékeink, mind az új üzletek fejlesztésére. Magas kompetenciájú szakember gárdával rendelkezünk, akik ezáltal megfelelő eszközökkel tudják kamatoztatni tudásukat, viszont minden megvalósított beruházás tekintetében kiemelt szempont volt, hogy egyszerűsítsük a jövőbeni kollegák integrációját is. Alapos és mélyreható projekt keretében történt meg a kiválasztás, amelyben a résztvevők a brainstorming-tól a szériagyártás pillanatáig proaktív munkájukkal segítették és segítik minden lehetséges pozitív hatás kiaknázását.” – mondta Füredi Richárd a Rekard Kft. ügyvezető igazgatója.

2

A hatékonyságnövelő beruházás 5 forgácsoló gépet foglalt magában, megcélozva:

  • a gépi főidők csökkentését,
  • mellékidők csökkentését (manipulálás, szerszámcsere, gyorsjárati sebesség),
  • magasabb minőségi elvárásoknak való megfelelést,
  • a magasabb rendelkezésreállás által a vevői ellátás stabilizálását,
  • és a költségek csökkentését is.

Függőleges megmunkáló központok

OKUMA Genos M460-VE-e függőleges 3 tengelyes megmunkáló központ OKUMA Genos M560-V-e függőleges 3 tengelyes megmunkáló központ Tsudakoma 4. tengellyel

A technológiai paraméterek lehetővé tették, hogy az első két gép négy idősebbet váltson ki. Így a villamosenergia fogyasztás, hűtő- és kenőanyagok és karbantartási költségek csökkentése is realizálódott. A berendezések nem termékspecifikusak, jellemzően öntvény fedelek, csapágyházak, hajtóműházak megmunkálását végzik. Jelentős hatékonyság növekedési potenciál a gépek műszaki tartalmán túl a beépített Renishaw rendszer által az előgyártmányon a bázis felületek felvétele és az elvégzett műveletek méreteinek automatikus ellenőrzése és korrekciója, ezáltal csökkentve a selejtek arányát.

4

Horizontális megmunkáló központok

2db OKUMA MA-600 HIII vízszintes, palettacserélős megmunkáló központ

A 600*600mm-es paletta méretű gépeken a hajtóműházak megmunkálása történik. Illusztrálva egy példával az első műveletben (sárga) a bázisfelületek kialakításával és a második műveletben (zöld) a csapágy és szimering méretek kerülnek megmunkálásra.

A leváltott gépek esetében magas kockázatot jelentett a rendelkezésreállás a pótalkatrész ellátás és szervizháttér hiánya is. A hajtómű ellátás stabilizálása és termékkialakítástól függően 30-40% normaidő csökkenés vált lehetővé. Fontos szempont volt az öntött gépváz, amelyből fakad a gép 25 tonnás önsúlya, biztosítva a megmunkálási stabilitást nagy fogásmélység és vágósebesség esetén is.

9

A megmunkáló központok esetében az alábbi funkciók segítik még a termelékenységet:

  • Egyedi kialakításának köszönhetően olyan hőstabil vázra épül, amelynek eredményeként a megmunkálás során keletkező hő csak minimálisan befolyásolja a gép megmunkálási pontosságát. Más gyártmányok esetén a keletkező hő hatására (vagy a környezeti hőmérséklet változásának hatására) a tengelyek különböző módon nyúlnak meg; ez veszélyezteti a gyártás stabilitását.
  • A Machining Navi elnevezésű megmunkálási segéd (opció) segítségével automatizálható a technológia folyamatos felügyelete. Biztosítható, hogy a megmunkált felület folyamatosan kiváló és egyenletes minőségű legyen akkor is, ha a megmunkálás körülményei változnak például a szerszám kopás vagy az alapanyag homogenitásának változása miatt.
  • A ServoNavi az OKUMA olyan saját fejlesztésű intelligens technológiája, mely javítja a ciklusidőt és a pontosságot nehéz alkatrészek megmunkálása során. A „Work Weight Auto Setting” segít megtalálni az optimális beállításokat a ciklusidő csökkentése érdekében. A „Reversal Spike Auto Adjustment” az optimalizált servo vezérlés révén segít fenntartani az elvárt megmunkálási pontosságot. A „Vibration Auto Adjustment” elvégzi a szükséges elhangolásokat, így hatékonyan szünteti meg a megmunkálás során keletkező zajokat és rezgéseket.

Frontorsós eszterga

OKUMA 2SP-35HG frontorsós eszterga központ felsőpályás adagolóval

A hajtómű és futómű hajtásláncában szereplő szériatermékek jellemzően kovácsolt előgyártmányból készülnek, amely esetében alacsony mértékű az anyagleválasztás. Így a mellékidők és a gépi főidő aránya nagyon kedvezőtlen az átfutási idő és a költségek tekintetében is, figyelembe véve a szakképzett munkaerő kedvezőtlen foglalkoztatását. A kiválasztott gép 16 palettás adagoló és felsőpályás adagoló rendszere jelentősen csökkenti a gyártás humánerőforrás szükségletét és több mint 50%-al csökkenti a gyártás átfutási idejét. A munkadarab felfekvés figyelő rendszer és Renishaw mérőrendszer kínálta automatikus méret korrekciója biztosítja a stabil gyártási folyamatot.

Az anyagmozgatás, anyagáram útvonala:                     

  • A-KIT: 1 gép, 1 adagolókar, 1-1 felvevő- és lerakó hely a gép jobb oldalán lévő tárban

A gépek sikeresen teljesítették, esetlenként túlteljesítették az átvételi követelményeket. A többségük már szériagyártást végez, fokozatosan növelve a leírt pozitív hatásokat.