Rába futómű az új Claas Xerion 12 traktor sikerének egyik kulcsa

Bemutatkozott az új Claas Xerion a 12-es széria!  A Xerion 1993-ban csatlakozott a Claas termékpalettájához, a Xerion 2500 traktor formájában, mint a korábbiaknál legsokoldalúbb, nagy teljesítményű erőgép. A hatalmas hasznos teherbírás, a teljes 360 fokban forgatható vezetőfülke, valamint a két kormányzott tengelyen található azonos méretű hajtott kerekek és az állandó összkerékhajtás révén, már ekkor is meghatározóvá vált a modell sokféle területen.

A Xerion 4200, 4500 és 5000 típusokat 2019-ben mutatták be, melyek már megfeleltek a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak is. A két legnagyobb teljesítményű verziót pedig háromszög alakú gumihevederes járószerkezettel is el lehetett látni.

Azonban most megjelent az új Xerion 12 generáció, amely minden korábbinál nagyobb teljesítményre képes a 650 lóerős, Stage V normáknak megfelelő, hathengeres, biturbós Mercedes motorjával, mely már 1300-as fordulatszámon is a maximális nyomatékot szállítja. A fülkében pedig a személyautós kényelem gondoskodik a komfortos munkavégzésről.

Hogy miért fontos ez a Rába számára és miért lehet büszke erre a traktorra a Magyar ipar? Mert ahogy az előző traktor generációkban, a 12-es Xerion-ban is a Rába által fejlesztett és gyártott futómű pár található. A traktor kivitelétől függően duplakerekes vagy gumihevederes kivitelben érhetők el.

Igazi kihívás volt a Rába Fejlesztési Intézet számára ennek a két futóműtípusnak a fejlesztési folyamata. A projekt méreteinek érzékeltetésére néhány adat – a kifejlesztés hosszú időn keresztül, mintegy 4 év alatt zajlott le, több millió euró felhasználásával.  A mérnök csapat a traktor fejlesztésével párhuzamosan dolgozott az újabb és újabb futómű prototípus generációkon, egyre fejlettebb, a terheléseknek jobban ellenálló design megoldásokat alkalmazva.

Az eredmény még a tervezők számára is lenyűgöző. A gumihevederes kivitelű traktor önsúlya 32 tonna, a futómű teljes hossza 2983 mm, futóművenkénti tömege pedig 2,48 tonna, így traktoronként körülbelül 5 tonna csak a futómű súlya. Ami azonban kiemeli a Xerion 12-es szériát a versenytársai közül, az épp a futóműben keresendő. Ebben a kategóriában ugyanis az ízelt kormányzású traktorok az általánosak, egyedül a Claas Xerion 12-es sorozat rendelkezik összkerék kormányzással (klasszikus „tengelyenkénti  kormányzással elöl és hátul is”) köszönhetően a Rába futóművének! Ennek eredményeként a traktor sokkal jobb manőverezési képességekkel rendelkezik a versenytársakhoz képest.

Részben ezen képesség tervezése és megvalósítása állította a mérnököket az egyik legnagyobb feladat elé a fejlesztési folyamat során. Hiszen ilyen méret és erő kategóriában ez igen komoly feladat és természetesen felelősség, a közúti közlekedés biztonságát is figyelembe véve. De mint a bemutatott járművek és a visszajelzések mutatják, a Rábával együttműködve ez vált a Claas Xerion 12 egyik fő erősségévé.