Innováció a Rába Futómű Kft-nél: Új robotizált gyártócella és hatékonyabb termelés

A Rába Futómű Kft. sárvári egysége a 2000-es évek elejétől kezdve szállítja németországi partnere részére az erdőművelő- és útépítő erőgépek futóműveinek fékrendszerébe beépülő szerelt részegységeket. Ezen részegységeknek a beépülő két fő eleme a hengeralsó és a hengerfelső alkatrész. Az említett alkatrészek gyártásának korszerűsítése az elmúlt időszakban valósult meg Sárváron.

Pályázati források támogatásával az elmúlt év végén üzembe helyezésre került egy új robotizált gyártócella. A gyártócella a forgácsoló megmunkálásokhoz 2 darab korszerű CNC esztergát, egy 4 tengelyes függőleges megmunkálóközpontot, egy sorjázó munkaállomást az anyagtovábbításhoz, továbbá egy BOSCH szállítószalagot és két darab DOOSAN kollaboratív robotot (cobotot) tartalmaz.

A kollaborativ robot (cobot) üzemeltetése rugalmasabb feltételekkel megvalósítható, a cobot átveszi az embertől a fizikai munka jelentős részét.

Ez által a cellakezelő dolgozó egyszerre akár tíz darab nyers kovácsolt előgyártmányt helyezhet a szállítószalagra. Az első cobot az anyagot az OP10-es CNC esztergába helyezi, a megmunkált darabot kiveszi és a fordító állomásra áthelyezi, a második cobot az OP20-as CNC esztergát és a CNC megmunkáló központot szolgálja ki. A megmunkálási idő alatt elvégzi a darabok sorjázását a sorjázó munkaállomáson, majd a készterméket a szállító szalagra helyezi.

A beruházás megvalósulásával a korszerű CNC berendezéseknek, illetve a cobotoknak köszönhetően a műszakonta gyártható darabszám  17 %-kal növekedett. A hatékonyságnövekedés másik forrása, hogy a gyártócellát műszakonként 1 fő gépkezelő el tudja látni a korábbi 2 fő gépkezelő helyett.

A megkezdett hatékonyságnövelő beruházások tovább folytatódnak a Rába Futómű Kft. sárvári gyárában is. Folyamatban van egy multifunkciós esztergaközpont telepítése és üzembe helyezése, mely során esztergálási, fúrási, marási és fogazat készítési műveletek egy berendezésen belül valósulhatnak meg.