hírek

Rekord árbevétel mellett zöld lépések a fenntartható jövőért

A Rába csoport 56 milliárd forintos konszolidált árbevételével 2023 I-III. negyedévében az elmúlt 20 év legmagasabb árbevételét érte el.  Valamennyi üzletág pozitív üzemi eredménye segítségével a vállalatcsoport növelni tudta eredményességét is, továbbra is támogatva a Rába Modernizációs Program 2025 stratégiai és fenntarthatósági lépéseit.

A vállalatcsoport minden leányvállalata milliárdos értékesítési forgalommal járult hozzá 2023. I-III. negyedévben a konszolidált árbevétel rekord teljesítményéhez. A 2023 I-III. negyedéves időszakban az értékesítés árbevétele 22,1 százalékos növekedéssel 56,0 milliárd forintot ért el. A Rába csoport a nyári leállások ellenére 2023 I-III. negyedévben meg tudta őrizni a tavalyinál jelentősen jobb halmozott időszaki üzemi eredményt. A 77,6 százalékos növekedés mellett elért 1.927 millió forintos csoport szintű operatív nyereséghez valamennyi üzletág pozitív üzemi eredményt elérve járult hozzá. Csoportszinten a készpénztermelést tekintve is a bázis időszakot meghaladó teljesítményt sikerült elérni, a realizált EBITDA 3.853 millió forint volt, mely eredmény 28,6 százalékkal növekvő készpénztermelést jelent a bázis időszakhoz képest.

Bár az acél alapanyag és az energia árak a rekord szinthez képest némileg mérséklődtek, a beszerzési árak összességében még mindig nagyon magasak. A munkaerőhiány és a magas infláció következtében folyamatosan növekednek a munkaerőköltségek is. Mindezek nagy nyomást helyeztek a vállalatcsoportra, de a profitabilitás növeléséhez jó alapot biztosított a vevői kereslet növekedése, a gyártási tevékenység rugalmasságának további növelése, a gyártási technológia és struktúra megújítása, valamint a szigorú költség kontroll. A jövőre vonatkozó piaci mozgások tekintetében azonban új jelenségnek tekinthető, hogy a rendelésállományok egyre több szegmensben indultak csökkenésnek.

A vállalatcsoport a Rába Modernizációs Program 2025 részeként továbbra is nagy hangsúlyt fektet a stratégiai jelentőségű technológia fejlesztő beruházásokra a hosszú távú versenyképesség, a profitabilitás és a fenntarthatóság megteremtése céljából. A stratégiai alkatrészek gyártását támogató új megmunkálóközpontok, a modern fogazó, szerszámkészítő, szemcseszóró és szabász gépek üzembe helyezése mind a modernizációs folyamat meghatározó részei.

A 2023. II. félévében a győri és a sárvári telephelyen kialakításra kerülő napelempark a gyártó tevékenység számára jelentős mennyiségű zöld energiaforrás biztosításával az energetikai hatékonyság növelését, az energiaköltségek csökkentését és a fenntarthatóságot célozza meg.

Az előző év azonos időszakához képest a saját tőke mértéke 17,2 százalékkal növekedett. Az egy részvényre jutó saját tőke értéke 1.817 Ft/részvény volt.

„A Rába továbbra is eredményesen és következetesen a Rába Modernizációs Program 2025-ben megfogalmazott elvek és célkitűzések mentén halad, a prioritást a fenntarthatósági beruházásokra, a modernizációt elősegítő ingatlan és gép beruházásokra helyezve. A saját megújuló energia termelés környezetbarát és fenntartható megoldást jelenthet a hektikus és rendkívül magas energiaárakra. A Társaság elkötelezett a szakember utánpótlás és fejlesztés mellett, melynek alapjait az oktatási intézményekkel ápolt kapcsolat adja meg. A Rába az ifjú szakemberek számára életpályát épít és támogatja őket a magas szintű, komplex tudás elsajátításában az egyetemi tanóráktól kezdve a szakmai gyakorlatig.” – fogalmazott Hetzmann Béla, a RÁBA Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.