hírek

Az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevételét teljesítette a Rába

Lendületesen kezdte a 2023-as évet a Rába csoport, megküzdve a folyamatos nehézségekkel. A társaság az első negyedévben 20 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el, ami 53 százalékos növekedést jelent a bázis időszakhoz képest. Lenyűgöző, közel 1 milliárd forintos operatív nyereség bővülés realizálódott az egy évvel ezelőtti első negyedéves eredményhez képest.

A Rába valamennyi kulcspiacán élénk kereslet volt megfigyelhető az év első három hónapjában. Jól reagálva az élénk vevői aktivitásra a Rába csoport adózott eredménye 1,5 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi szintet és 992 millió forint nyereséget ért el. A társaság sikeresen alkalmazkodott a 2022 II. félévében tapasztalt rekord magas alapanyag és energia beszerzési árakhoz , amelyek mérséklődni látszanak az idei első negyedévben. A még mindig jelentős költségnyomás ellenére EBITDA szinten az elmúlt évtized második legnagyobb első negyedéves eredményét sikerült elérni. A realizált EBITDA szintű eredmény közel 1,2 milliárd forintot ért el.

Ütemezetten, terv szerint valósulnak meg a társaság tavaly meghirdetett átfogó Rába Modernizációs Program 2025 reorganizációs intézkedései és technológia fejlesztő beruházásai, amik hozzájárulnak a hosszú távú versenyképesség és profitabilitás megteremtéséhez.

Az előző év azonos időszakához képest a saját tőke mértéke 15,5 százalékkal növekedett. Az egy részvényre jutó saját tőke értéke 1 767 Ft/részvény volt.

„Jelentős nyereséggel zártuk az idei év első hónapjait, valamint sikerült elérnünk az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevételét, annak ellenére, hogy exportorientált vállalatként az erősödő forint árfolyam negatívan hat üzemi eredményességünkre, valamint a magas energiaárak kezelése továbbra is kihívást jelent. Ezek az eredmények alapvetően igazolják az általunk meghatározott stratégiai irány helyességét, az egyes lépések végrehajtásának fontosságát. Nagy erőkkel folytatjuk az átalakítási-, modernizációs- és beruházási terveink megvalósítását, mivel hisszük, hogy ezzel tudjuk biztosítani a cégcsoport stabilitását és jövőjét.” – értékelte az eredményeket Hetzmann Béla, a RÁBA Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.