A XVI. Gépészeti Konferencián a Rába csoport és a jövő mérnökei

Az innováció és a jövő mérnökeinek képzése mindig is kiemelt fontosságú volt a gépészeti szakmában. Az idei XVI. Gépészeti Szakterületek Nemzetközi Hallgatói Konferenciája általánosan magasra tette a lécet, különös hangsúlyt fektetve a fiatal tehetségek támogatására és a szakmai fejlődés elősegítésére.

A győri Széchenyi István Egyetem által szervezett rendezvény idén 2024. április 7. és 10. között zajlott, több, a régió vezető járműiparához kötődő vállalat, köztük a Rába Nyrt. részvételével, ami a gépészmérnök hallgatóknak egyedülálló lehetőséget kínált a szakmai fejlődésre, illetve a kapcsolatok építésére.

A cél nem csupán a szakmai tudás bővítése volt, hanem a fiatalok számára az ipari kihívásokkal való elsődleges találkozás lehetőségének megteremtése is. A különböző intézményekből érkező hallgatóknak az volt a feladata, hogy vegyes csapatokat alkotva megoldjanak egy-egy vállalati partner által kínált valós ipari kihívást.

Az esemény négy napja során számos izgalmas program és lehetőség várt a résztvevőkre. Az első nap főként az ismerkedésről szólt. A regisztrációt követően a résztvevők egy vacsora, majd egy közös est keretében ismerkedhettek meg egymással.

A második napon a fókusz már a konkrét feladatokra irányult. A 6-10 fős csapatok az ország különböző egyetemeiről érkező első, másod- és harmadéves hallgatókból álltak. A Rába csapat feladata az volt, hogy tervezze meg egy elektromos meghajtású tehergépjármű futóművének  hajtásláncát. Ebecz Gábor, a Rába Jármű Kft. mérnöke a feladat ismertetése mellett bemutatta vállalatcsoportunkat is, de természetesen lefőbb feladata a csapat műszaki mentorálása volt.

A harmadik napon a résztvevők a feladatmegoldás mellett részt vehettek egy interaktív HR élmény-workshopon is, ahol Bécsi-Balogh Dóra, a Rába Nyrt. HR teamvezetője irányításával megismerhették vállalatunkat, gyakornoki programunkat.

A konferencia utolsó napján volt a legnagyobb hangsúly, amikor a csapatoknak prezentálniuk kellett megoldásaikat a zsűri és a többi csapat előtt. A zsűri értékelte a leginnovatívabb és a legjobb műszaki megoldásokat.

A vállalatok aktív közreműködése a konferencián messze túlmutatott a fiatal tehetségek támogatásán és a szakmai fejlődésük elősegítésén, jelképezte a vállalatok fiatalok iránti elkötelezettségét és a kölcsönös megértés érdekében tett lépéseit. A rendezvény nem csupán egy szakmai találkozó volt, hanem egy olyan fórum is, ahol a jövő mérnökei megismerhették az ipar jelenlegi kihívásait és lehetőségeit. A vállalatok, köztük a Rába csoport részvétele és támogatása egyértelműen hozzájárult a rendezvény sikeres lebonyolításához és a fiatal tehetségek fejlődéséhez, így elősegítve a gépészeti szakma következő generációjának felemelkedését.