3D robot felhegesztő állomás – Modern technológia a szerszámok felújításában

A kovácsolás hagyományosan egy olyan mesterség, amely komolyan igénybe veszi a szerszámokat. A kimunkált fazonok idővel kopnak és sérülnek. Az elhasználódott szerszámok felújítása eddig hegesztési eljárással történt, ami magában foglalta a teljes szerszámüreg hegesztőanyaggal történő feltöltését, majd a megmunkálógépeken való utókezelést. Ez az eljárás nemcsak magas anyag- és szerszámköltséggel járt, hanem időigényes is volt.

A Rába Futómű Kft. három éve azonban modern és gazdaságos módját választotta a szerszámok felújításának. Az új technológia főbb lépései:

  1. Kifaragás: a kopott szerszám fazonjának további mélyítése, hogy megfelelő anyagvastagságban összefüggő hegesztési anyagot lehessen felépíteni.
  2. Lézeres bemérés és 3D modellgenerálás: a kifaragott forma pontos bemérése egy nagypontosságú lézer karral, melynek eredményeként egy 3D modell generálódik, amely alapján a hegesztő szoftver elkészíti a hegesztési programot.
  3. Robotizált felhegesztés: a kovács szerszám fazonjának felépítése egy robot segítségével, minimalizálva a forgácsolási munkaigényt.

Ez az új, hatékony és gyors folyamat jelentős költség- és időmegtakarítást eredményez.

Az elmúlt három év tapasztalatai alapján a Társaság a kapacitásbővítés mellett döntött és nemrég üzembe helyezte a második robotizált felhegesztő állomást is, tovább növelve a kovácsüzem termelékenységét és elősegítve a partnerek igényeinek hatékonyabb kiszolgálását.

A Rába csoport elkötelezett a folyamatos fejlődés, a modernizáció, az innováció és a szakmai színvonal emelése iránt, keresi a költséghatékony, fenntartható és környezetbarát megoldásokat. Az új robottechnológia bevezetése is ezeket a célokat szolgálja.