Modern technológiával a Rába múltjának megőrzéséért: Új szkenner a Rába Archívumnak is helyet adó Technológiai Centrumban

A lassan 128 éves Rába csoport számára a múlt mindig is kulcsfontosságú volt. A cég folyamatosan komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megőrizze és bemutassa a vállalat gazdag történelmét és örökségét. Ennek az értékmentésnek a következő lépése egy új Epson V860 Pro film- és fotószkenner vásárlása volt, melynek segítségével hatékonyabbá és minőségibbé vált a Rába archív anyagainak digitalizálása és rendszerezése.

Ennek a modern eszköznek köszönhetően mostantól akár A4+ méretű filmek digitalizálására is lehetőség van professzionális, akár kutatásra is alkalmas minőségben, megőrizve ezzel az Archívum kincsesbányájában fellelhető értékeket, emlékeket. Hiszen nem szabad veszni hagyni a több mint száz év irat- és fotóanyagát, a Rába műszaki múltját.

22

A Technológiai Centrumban Szabó János elkötelezetten, időt és energiát nem kímélve már hosszú ideje dolgozik a Rába múltjának dokumentálásán és archiválásán. Az általa végzett munka hozzájárul a vállalat történetének és örökségének megőrzéséhez, és segíti a múlt értékeinek továbbadását a jövő generációinak.

Az eddig elvégzett szorgos munkájának köszönhetően már mintegy 30 ezer fénykép és filmkocka digitalizálása, rendszerezése megtörtént. Igazán jó minőségű szkennelések a fotó negatívokról készíthetők, míg a beszkennelt papírképek minőségileg nehezen és alig javíthatók. Ezidáig komoly nehézséget okozott, hogy egészen az 1980-as évek közepéig a minőségi gyártmányfotók szinte kizárólag 6×6-tól 6x9cm-ig terjedő méretű filmre készültek, és az eddig használt síkszkenner kapacitása és a szkennelés minősége nem vagy nehezen tette lehetővé ezen speciális anyagok jó minőségű digitalizálását. Az új szkennerrel azonban gyakorlatilag a Rába Archívum teljes ma ismert fotó negatív és dia állománya is jó minőségben digitalizálhatóvá vált.

A Rába évszázados múltjáról azonban nem csak a Rába Archívumban találhatók meg érdekes és fontos dokumentumok, hanem például a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és Győr-Moson-Sopron Vármegye Levéltára is őriz akár kutatható gyűjteményt. Nem beszélve a jelenlegi és a régi Rábás munkatársakról, akik számtalan emléket, ereklyét, dokumentumot őrizhetnek a nagy múltú gyárról. Éppen ezért Szabó János és a Rába Archívum nagyon várja mindazok jelentkezését, akik szívesen megosztanák Rábás emlékeiket.

Köszönet illeti mindazokat, akik részt vesznek ebben a fontos projektben, és akik segítenek megőrizni és ápolni a Rába múltját és örökségét a jövő számára.