A győri bombázás 80. évfordulójára: az emlékezés pillanatai

Társaságunk és Győr városa idén emlékezik az 1944. április 13-i bombázás 80. évfordulójára. Azon a sorsfordító tragikus tavaszi napon, a második világháború viharában súlyos károk érték a várost, az ipari területeket, a repülőteret, amikor a szövetséges légierő 163 repülőgépe több mint 200 bombát dobott le a városra.

A bombázások súlyosan érintették Győr ipari területeit és lakóövezeteit egyaránt. A repülőgépek több stratégiailag fontos célpontot bombáztak, köztük a város központjában található Magyar Vagon- és Gépgyárat is. A bombázások célja az volt, hogy gyengítsék a német hadiipart és gazdaságot, valamint elszigeteljék a német erőket.

A Magyar Vagon- és Gépgyár, mely a vasúti járművek és motorok gyártásában volt élenjáró, jelentős szerepet játszott a régió gazdaságában és a hadiiparban is. A második világháború idején repülőgépmotorokat, sárkányokat (repülőgéptest) javítottak, repülőgépek önálló gyártását is megszervezték. A felderítőgépek mellett bombázók és vadászrepülőgépek is kerültek ki a győri hangárokból. A bombázások következtében a gyár területe jelentős károkat szenvedett el, a gyártósorok és épületek súlyosan megrongálódtak. A vagongyárat mint első számú célpontot ért légitámadás során 214 ember meghalt, 158 megsebesült, 40 eltűnt, az épületek közel egyharmada, az üzemi berendezések 70 %-a megrongálódott.

Az események nyomán a város lakói és a gyár dolgozói hosszú időn keresztül küzdöttek a romok eltakarításával és az újjáépítéssel. A gyár helyreállítása évekig tartott, de végül újra működőképes állapotba került, hogy újra hozzájáruljon a régió gazdasági fejlődéséhez.

A Nádorvárosi köztemetőben a bombázások áldozatainak emlékére emelt emlékműnél Társaságunk minden évben koszorúzással emlékezik ezekre a tragikus pillanatokra, veszteségekre.

Az 1944. évi győri bombázásra való emlékezés fontos pillanat a város lakói és a Rába dolgozói számára egyaránt. Ez a tragikus esemény emlékeztet minket arra, hogy soha ne feledjük el a háború borzalmait és az áldozatokat, és mindig tiszteljük azokat, akik küzdöttek a város újjáépítéséért és a béke helyreállításáért. A béke és az együttműködés mindig érték, amit meg kell őriznünk és védenünk.

IMG_9737kk