Kihívásokkal és bizalommal teli jövő

Kőszegi Enikő közel három évtizede dolgozik a HR területén. A humán erőforrás menedzser és munkajogi szakokleveles tanácsadó diplomával is rendelkező szakember 2019-ben került először kapcsolatba a Rábával, amelynek HR-tanácsadóként tavaly márciusban lett a munkatársa. Egy évre rá HR-igazgatónak nevezték ki vállalatunknál. A bemutatkozónak is szánt interjú során a Rába jövőjére is fókuszálunk – a HR-törekvések tükrében.

– Közel tíz éves szolgáltatópiaci tevékenység után váltottam, s ismertem meg alaposabban a komplex vállalati HR-folyamatokat, hogy aztán a Rekard kapcsán egy számomra teljesen új kihívással szembesüljek – kezdi bemutatkozását Kőszegi Enikő. – Azzal ugyanis, hogy a Rába Holding résztulajdont szerzett a cégnél, szervezetfejlesztési feladattal bíztak meg. Ez a működő folyamatok szervezeti szintű felülvizsgálatán túl jelentette a munkaköri struktúra és a szellemi állomány szakmai potenciáljának elemzését is. Izgalmas és szép feladat volt, hiszen a hagyományos értékek mentén működő cégnél nagyjából a 80-as éveket idéző technológia, infrastruktúra és szervezeti kultúra jelentette azt a kiindulópontot, ahonnan korszerűsíteni kellett. Komoly munka volt, de azt gondolom, hogy sikertörténet is.

Hogyan és mikor került a Rekardtól a Rábához?
– Amikor elértük azt, hogy már nem lehetett tovább racionalizálni, s mindenki látta helyét és a szerepét a szervezetben, azt követően hívtak a Rábához HR-szakértőként. Ez 2021 márciusában történt. Bevallom őszintén, nagy örömmel vállaltam ezt a szerepkört, mert a Rekardnál végrehajtott szervezeti kultúraváltás bizony komoly testi és lelki terhet jelentett, mivel nehéz döntéseket kellett meghozni és végrehajtani. Egy hatékony szervezet létrehozásakor meg kell találni és meg kell tartani azokat a munkatársakat, akik alkalmasak a jövő kihívásaira, illetve annak elérése érdekében képesek a fejlődésre.

A jelenlegi bizonytalan helyzetben meg lehet fogalmazni, hogy milyen kihívások előtt áll a Rába, s hogy a munkavállalóinak milyen jövőhöz kell alkalmazkodni?
– Az biztos, hogy minden eddiginél nagyobb változékonyság lesz tapasztalható. Soroljam? Háború, energia- és alapanyagválság, infláció. Mindezek tükrében arra kell felkészülnünk, hogy képesek legyünk mindenre reagálni. Ehhez kellenek azok a munkatársak, akik hajlandóak elfogadni a modern és gyors gondolkodású, digitalizáltabb szervezetté alakulást. Azt gondolom, hogy dolgozóink többsége képes a változásra, de látniuk kell a jövőképet – cégszinten és egyénileg egyaránt. Ez óriási feladat, melyhez nyílt és őszinte kommunikáció kell. A közelmúltban tartott munkavállalói elégedettségmérés eredményeit is felhasználva szeretnénk egy összetartó és modern szervezetet felépíteni. Hosszú az út, tele van kihívásokkal, de bizalommal is.

A modern jövőhöz elengedhetetlenül fontosak a fiatalok. Hogyan lehet őket megszólítani?
– Jövőkép kell, semmi más. Azokra számítunk, akik a szakmájukban akarnak dolgozni, s nem csupán végrehajtók szeretnének lenni, hanem minél szélesebb körű szakmai jártasságot szerezni, s nyitottak az interdiszciplináris, azaz több szakterületet is érintő tudás megszerzésére. Nálunk például egy gépészmérnök többféle gyártástechnológiát is megtanulhat, a Rába lehetőséget ad az önmegvalósításra. A fiatalok toborzásában nyitottunk az általános iskolások felé is, hogy a szakmaválasztás előtt képbe kerüljenek a cégünkkel. A szakiskolák mellett már szorosabb a kapcsolatuk a Széchenyi István Egyetemmel, mellyel az egy éve megkötött együttműködési megállapodást igyekszünk megtölteni tartalommal – fiatal mérnököket és közgazdászokat keresve.

strength-people-hands-success-meeting_medium