Sikerek a szakmunkásképzés területén a Rába életében

Stratégiai üzleti célok, új távlatok, megújult szervezet, nagyértékű beruházások… Megannyi hír a Rába csoport modernizációs programjának megvalósult részeiről. 

A Rába termelési folyamatai magas szintű szakmai tudást, hozzáértést és komplex technológiát igényelnek. Ennek okán a fejlesztéseink egyik kulcsa a megfelelő szakember utánpótlás nevelés.

A Rába neve Győrben és a régióban korábban egyet jelentett a fémipari szakmunkás képzéssel. Azonban a lokális ipari változások, a munkaerőpiaci átrendeződések és a nagyfokú szakmunkás kivándorlás (Ausztria közelsége) miatt komoly nehézségek adódtak a hagyományos fémipari szakmunkások megtalálásában és megtartásában az új, fiatal generáció soraiból.

A 2020-ban hatályba lépő új szakképzési törvény előírásai és az előttünk álló üzleti kihívások a képzési terület átgondolását is igényelték az új menedzsmenttől. Az új szabályozási környezetnek megfelelő folyamat felépítése és a hozzáértő szakemberek megtalálása elengedhetetlenné vált a vállalat életében.

A régóta nálunk dolgozó, tudásátadás iránt elkötelezett és magas szakmai tudással rendelkező munkatársakkal, főállású vezető trénerekkel és andragógus végzettségű HR szakértővel modern szemléletmódot vezettünk be a duális képzésünkben. A szakképző intézményekkel és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával újra erőssé tettük együttműködésünket. Strukturált, folyamatos párbeszéddel és iskolai jelenlétünkkel aktivizáltuk a diákokat. A belső működésünkben azon kollégákat, akik egyéb termelési feladataik mellett vállalják a szakmunkás tanulók képzését, az új munkatársak betanítását, kiemelten támogatjuk, képezzük és elismerjük.

Büszkén mondhatjuk, hogy erőfeszítéseink eredményeként Győrben jelenleg 4 szakmában – hegesztő, gépi és CNC forgácsoló, szerszámkészítő és ipari gépész – fogadunk tanulókat, akiknek a száma az utóbbi két évben duplájára nőtt. Nagy hangsúlyt fektettünk arra is, hogy a nálunk tanuló diákokat munkavállalóként is tovább alkalmazzuk és nagy örömmel töltött el minket, hogy a tavaly végzettekből szinte mindenkit felvettünk.  A 2023/24-es tanévben már az általunk fogadni tervezett létszám feletti túljelentkezést tapasztaltunk, ami egyértelmű jele annak, hogy munkatársaink hatékony munkája meghozza gyümölcsét és a diákok szeretnek a Rábánál tanulni, fejlődni, valamint szívesen gondolkodnak a jövőben is velünk együtt.

A következő tanulmányi évre céljaink között szerepel további szakmai akkreditációk megszerzése, a Rába Futómű Kft. sárvári telephelyén a képzés újraindítása megfelelő szakoktatóval, illetve szeretnénk tovább fejleszteni a tanulmányokhoz alkalmas fizikai területet is.

Hisszük, hogy a jövő záloga gyártásunkban a modern tudással felvértezett fiatal generáció és a nagy tapasztalattal rendelkező szakembereink egyensúlya és ennek érdekében elkötelezettek vagyunk a fejlesztések folytatásában.