Rekard: üdv a Rába Csoportnál!

Mint ismert, a Rába Járműipari Holding Nyrt. idén megvásárolta a Rekard Kft. 75,1 százalékát, így a 2019 májusában felvásárolt részesedéssel együtt a mezőgazdasági gépekhez hajtóműveket és hajtástechnikai elemeket gyártó cég ez év július 1-től a Rába 100 százalékos leányvállalataként működik tovább.

Füredi Richárdot, a Rekard Kft. ügyvezetőjét kértük arra: röviden mutassa be, mi jellemzi a nyár folyamán teljes egészében rábássá vált társaságot, az akvizíció során milyen fontosabb lépéseket tettek, s hogy a közeljövőben még milyen feladatok és lehetőségek állnak előttük. – Cégünket a relatíve kis munkatársi – mintegy 130 fős – létszám mellett középszériában komplex tervezési és gyártási folyamatok jellemzik. Törzsgárdánk erős, mint ahogy a szakmai kompetenciánk is, a rugalmasságunk pedig nagyfokú – mondja a 30 esztendős ügyvezető, aki külön is kiemeli azt a munkatársi hátteret, amely megtalálható minden termék és eredmény hátterében. Márpedig eredmény(esség)ből nincs hiány. – A várható árbevételünk idén meghaladja 4,5 milliárd forintot, amely az utóbbi évekhez képest bő 30 százalékos növekedést jelent. Az üzemi eredményünk terv feletti megvalósítását a végrehajtott portfolió-tisztítás mellett a volumennövekedés segítette elő. Ha lehet mondani, még ennél is örömtelibb, hogy a jövő évi rendelésállományunk is már 80 százalékban feltöltött, piaci pozíciónk tehát mindenképpen stabilnak mondható.

Füredi Richárd egyébként hét esztendeje került a társasághoz beszerzőként, majd az akvizíció kezdő évében termelési vezetőként tevékenykedett. Még ugyanazon év végén társügyvezetőnek nevezték ki, idén márciustól azonban egyedül vezényli a céget. – Gyerekkoromból egyetlen tanács vésődött be igazán a fejembe: csinálj bármit, ha abban jó vagy, mindig megtalálod a számításod az életben.

Mindezt azért hozom elő, mert az akvizíció kezdeti bizonytalanságában, a Rábába először belépve valami hasonlót hallottam: ha jó vagy, mindig lesz jövőd ennél a cégcsoportnál. Ennek szellemében végzem azóta is a munkámat, nagyszerű munkatársak támogatásával, akiknek köszönhetően a műszaki alapok megőrzése mellett újszerű szemléletmóddal, dinamikusabb megoldásokkal tudtunk előállni.

Az ügyvezető igazgató a labdarúgás nagy barátja, amit az is jelez, hogy Carlo Ancelotti, a Real Madrid menedzserének szavait idézi, miszerint „a kultúra kenterbe veri a stratégiát”. – Hiába állt volna rendelkezésünkre a megfelelő stratégia az akvizíció menetére, ha a belső működésünkben nem következik be komoly kulturális változás, s ha ennek következtében nem álltunk volna készen a változásra, a befogadásra. Segített, hogy a tulajdonosváltás előnyeit is egyre többen és mind nagyobb mértékben érezhettük. Kiemelt együttműködés valósult már meg a Rába HR-szervezetével, de többek között a pénzügy, a kontrolling, a stratégiai beszerzés, a nap- és bolygókerék bérgyártása és a sárvári öntvény-megmunkálás tekintetében is már jelentős az összefonódás. Lehetőséget látunk a beszerzés egységesítésében, amely a nagyobb volumen révén erősítheti az alkupozícióinkat, szeretnénk egy közös hőkezelési koncepciót, továbbá a kísérleti üzemben rendelkezésre álló, hajtómű-validáláshoz szükséges vizsgálati berendezések és kompetenciák kiterjesztését is irányunkba.

A Rekard viszonylag magas villamosenergia-kitettségére tekintettel Füredi Richárd kitért az energiaárak emelkedéséből fakadó többletköltségekre, s az azzal kapcsolatos megoldásokra, így a például a csarnokvilágítás korszerűsítésére.

A versenyképességünk megtartása érdekében az idei évtől lehetőségünk nyílik amortizációt meghaladó beruházás-csomag elindítására, amelynek részeként megkezdtük az elöregedett gépparkunk frissítését, de sort kerítünk egyéb, az ellátási biztonság javítását célzó innovatív és környezetvédelmi fejlesztésekre. Újdonság az egyéni védőeszköz-automata üzembe helyezése, valamint az egységes rábás munkaruha bevezetése.

Örömmel jelenthetem: idén a munkatársaink kétszámjegyű alapbér-emelésben részesültek, október 1-jével megvalósult az önkéntes nyugdíjpénztár bevezetése, motivációs ösztönző rendszert léptettünk életbe, a Rábával közösen rezsitámogatást biztosítunk, az előírtnál magasabb támogatást adunk a kocsifutásokra. Minden összefoglalva, bízom a jövőben, a munkatársakban, az összefogásban!