A Gyármentő Program keretében vissza nem térítendő támogatást kapott a Rába Futómű Kft.

Magyarország Kormánya a Gyármentő Programot a nagyvállalatok energiahatékonyságának és energetikai önellátásának támogatására hozta létre annak érdekében, hogy versenyképességük közép- és hosszútávon is megőrizhető legyen.

A Rába csoport legnagyobb tagvállalata, a Rába Futómű Kft. sikeresen pályázott a  Gyármentő Programban és 5.370.054.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást kapott energiahatékonyság javulást eredményező, valamint megújuló energia termelő beruházásokra.

A pályázat keretében elnyert támogatási összeg lehetőséget teremt a Társaság számára a Rába Modernizációs Program 2025 keretében napelempark telepítésére és a gyártócsarnokok energiahatékonyságának növelésére, jelentősen csökkentve ezáltal a vállalat energiaköltségeit.

A Gyármentő Program támogatásával kialakításra kerülő napelempark a gyártó tevékenység számára jelentős mennyiségű zöld energiaforrás biztosításával az energiaköltségek csökkentését és a fenntarthatóságot célozza meg.

A beruházás első ütemében 5.400 kW névleges összteljesítményű napelemes kiserőmű létesül a győri telephelyen. A napelemes kiserőmű a telephely villamosenergia fogyasztásának csökkentése céljából épül, a termelt energia helyben kerül felhasználásra, a naperőmű nem táplál vissza a villamosenergia hálózatra.

Az első ütemben telepített rendszer két részből áll. A központi irodaház előtti füves területen 10.140 db napelem kerül telepítésre, míg a kovácsüzem mellett 2.128 db napelem telepítése valósul meg. A napelemek JA Solar gyártmányú 550 W egységteljesítményű, ún. bifaciális napelemek. A bifaciális napelem panelek mindkét oldala részt vesz az energiatermelésben, azaz a földfelszínről visszavert sugárzást is hasznosítják, ezáltal hatékonyabbak és több energiát termelnek, mint a hagyományos napelemek.

A napelemek által termelt egyenáramot inverterek alakítják át váltakozó árammá. Az egyenként 300 kW teljesítményű Huawei gyártmányú inverterekből az első ütemben összesen 18 db kerül beépítésre. Az inverterek által előállított váltakozó áramot transzformátorok segítségével hasznosítjuk a telephely középfeszültségű hálózatán.

A Rába Futómű Kft. hatékony működéséhez elengedhetetlen a gyártócsarnokok építészeti, épületgépészeti és épületvillamossági korszerűsítése. Az energiahatékonysági modernizáció következő lépése lesz a Gyármentő Program támogatásával a csarnokok tetejének és oldalfalainak megújítása. A tetőkorszerűsítés után a tető alkalmassá válik napelemek fogadására, így a Társaság egy kelet – nyugat tájolású napelemrendszer telepítését is tervezi ide.

A Rába Futómű Kft. tervezett fejlesztései, beleértve a napelempark telepítését és a csarnokok korszerűsítését, nemcsak a vállalat hatékonyságát javítják, hanem kiemelik elkötelezettségüket a fenntarthatóság iránt. Ezek a lépések nem csupán a vállalat versenyképességét erősítik, de a társadalomnak is példát mutatnak a környezetvédelem és fenntarthatóság terén. A Rába Futómű Kft. elnyert támogatása így nem csak a vállalat jövőjét formálja, hanem az egész iparágban irányt mutat a fenntartható üzleti gyakorlatok felé.