HÍR RÉSZLETEK
2012.02.14
Üzemi szinten az elmúlt 10 év legeredményesebb évét zárta a Rába

Tízszázalékos árbevétel-növekedés, megerősített beszállítói pozíciók
2008 óta a legmagasabb negyedéves árbevételét érte el a Rába csoport 2011 utolsó negyedévében. A múlt év egészében pedig a társaság 9,9 százalékos növekedés mellett 39,3 milliárd forint árbevételt, illetve 3,85 milliárd forint EBITDA eredményt ért el. A társaság mindhárom üzletága eredményes volt üzemi szinten. A külföldi piacok bővülésére épülő erőteljes növekedéshez a futómű üzletág 15 százalékos, az alkatrész üzletág 11 százalékos árbevétel-növekedéssel járult hozzá. A társaság 465 millió forintos adózott eredménnyel zárta a 2011. évet.

2011-ben közel 10 százalékkal, 39,3 milliárd forintra növelte csoport szintű árbevételét a Rába. A futómű üzletág forgalma 14,8 százalékkal, 24 milliárd forintra emelkedett. Erőteljes, közel másfélszeres bővülés jellemezte az európai piacokat, miközben az amerikai értékesítésben 10 százalékos növekedés volt tetten érhető. Az alkatrész üzletág értékesítése több mint 11 százalékkal bővült,10,8 milliárd forintot ért el. A szinten maradó belföldi bevételek mellett a növekedés motorját az európai export jelentette. A jármű üzletág árbevétele 5,5 milliárd forintra mérséklődött, a gyengébb belföldi teljesítményt az európai piacokon elért kimagasló eredmény ellensúlyozta. A Rába Csoport árbevételének súlypontja 2011-ben tovább tolódott a külföldi értékesítés irányába, 64,7 százalék az export, kicsivel több, mint egyharmad a belföldi értékesítés aránya.

Az utolsó negyedév bruttó fedezeti szintje kiemelkedően jól alakult, 2011 év egészét tekintve a bruttó eredmény 3,4 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. Az üzemi eredmény 2011. évben közel megduplázódva 1,64 milliárd forintot ért el. A negyedik negyedév során a cégcsoport üzemi eredménye meghaladta a 1,7 milliárd forintot, ami 187 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi évhez képest. Mindezzel a társaság az üzemi eredmény szintjén az elmúlt 10 év legeredményesebb negyedévét és évét zárta úgy, hogy a csoport minden üzletága üzemi szinten is eredményes volt. Az EBITDA 3,85 milliárd forintot tett ki, 23,4 százalékkal meghaladva az előző évi szintet. Az adózott eredmény 2011. évben pedig 465 millió forintra rúgott.

„2011 meghozta a kívánt eredményeket, éves pénzügyi terveinket sikerült megvalósítanunk, emellett stratégiai céljainkhoz is közelebb jutottunk vevői megállapodásainknak és előremutató fejlesztéseinknek köszönhetően. A fókuszált növekedés útján haladva meg tudtuk erősíteni pozícióinkat kiemelt piacainkon, stratégiai irányváltással mindinkább Európa felé fordítottuk a céget, ahol a legrangosabb vevők bizalmát elnyerve joggal pályázhatunk a kijelölt szegmensekben a kategória csúcsát jelentő „best in class” címre. Alkatrész üzletágunk elit klubhoz csatlakozott a nyugat-európai személygépjárműipar legrangosabb beszállítói hálózatába történő integrálódással. Megerősítettük a jármű üzletág polgári értékesítési pillérét. Midibuszunk nemzetközi sikere megmutatta, hogy magyar kooperációban is gyártható olyan busz, amely az exportpiacokon is megállja a helyét.  2011 egyik legfontosabb mérföldköve a Rába Fejlesztési Intézet felavatása volt. Az új üzletekből származó árbevétel ebben az évben már meghaladta a 10%-ot, ami jól mutatja nagy projektjeink értékét és az előttünk álló lehetőségeket.”– összegzett Pintér István, a Rába Nyrt. elnök-vezérigazgatója.