HÍR RÉSZLETEK
2011.11.16
Rába - Közelebb a világ járműiparának élvonalához

Beszállítói szerződéssorozattal megerősített pozíciók Európában és a tengerentúlon
2011 első kilenc hónapjában a Rába csoport 3,5 százalékos növekedéssel 26,4 milliárd forintra gyarapította árbevételét. A társaság az év során több jelentős stratégiai megállapodást kötött nemzetközi és európai járműipari társaságokkal, ezzel megerősítette pozícióját a szektor vezető szereplőinél.

A Rába csoport számára legfontosabb nehézgépjármű-piaci szegmensben továbbra is emelkedő trend jellemezte az észak-amerikai és az európai piacokat. A várakozások szerint e tendencia Észak-Amerikában az év végéig sem fog megtorpanni, az európai előrejelzések némi lassulást vetítenek előre. A mezőgazdasági futóművek iránti kereslet az amerikai kontinensen továbbra is erős, és Európát is jelentős növekedés jellemezte.
A társaság stratégiai célkitűzésének megfelelően egyre nagyobb hangsúlyt kap a csoport európai piaci jelenlétének megerősítése, ahogy ezt az év során létrejött együttműködések is mutatják. A társaság az év első kilenc hónapjában ismét növelni tudta bevételeit - 3,5 százalékkal -, amely így már 26,4 milliárd forintra rúg. Ezen belül a futóműüzletág súlya megközelíti a 65 százalékos arányt, árbevétele az év első kilenc hónapjában - 19,6 százalékos gyarapodással - 17,1 milliárd forintot ért el. A csoport alkatrész üzletágának bevételei 8 százalékkal, 7,8 milliárd forintra emelkedtek. A jármű üzletág árbevétele 2011 első három negyedévében 2,3 milliárd forintra mérséklődött, a hazai bevételek csökkenését némileg kompenzálni tudta a nemzetközi piacról származó bevétel jelentős növekedése.
A tavalyi év azonos időszakához képest a Jármű Kft. alacsonyabb terhelése, a mérsékeltebb devizaárak, az alapanyagár-növekedés áthárításának időbeni késése, valamint az új üzletek indításának egyszeri költségei összességében negatívan hatottak a bruttó fedezeti szintre. Ugyanakkor a szigorú gazdálkodásnak köszönhetően a közvetett költségek tovább csökkentek. Mindezek eredményeként az év első kilenc hónapjában az EBITDA 1 576 millió forintot ért el, a cégcsoport adózott eredménye pedig 1 256 millió forint veszteséget mutatott.
„2011-ben a piacok élénkülését kihasználva stabilizálni tudtuk növekedésünket, illetve olyan stratégiai partneri együttműködéseket kötöttünk a járműipar vezető szereplőivel, amelyek megalapozzák középtávú céljaink teljesítését”- összegzett Pintér István, a társaság elnök-vezérigazgatója. „Mindez azt jelenti, hogy egy markáns lépéssel ismét közelebb kerültünk a világ járműiparának élvonalához, miközben folyamatosan tovább csökkentettük a vevői illetve pénzügyi kockázatainkat. Az év egészére nézve tervszámainkat – a 10%-os árbevétel növekedést és a változatlan EBITDA szintet – a várhatóan kiemelkedően erős negyedik negyedéves eredményeinkkel fenntartjuk.”