HÍR RÉSZLETEK
2008.08.06
Rába: a külső hatások sem törték meg a lendületet

2008 első félévében is folytatódott a győri Rába Csoport dinamikus növekedése: árbevétele az előző év első feléhez képest 18,3 százalékkal, 32,9 milliárd forintra nőtt. Mindhárom üzletág nyereséges működése, valamint a kedvezőtlen árfolyamhatások kivédését szolgáló sikeres fedezeti ügyletek hatására a tőzsdei társaság a tavalyi év hasonló időszakában realizált 263 millió forintos nettó eredményhez képes ebben az időszakban 3,3 milliárd forint feletti nyereséggel zárt. Egy év alatt jelentősen javult a mérleg szerkezete is: a nettó hitelállomány régen nem látott szintre, 9,5 milliárd forintra csökkent.

A nehéztehergépjármű-piac visszaesése ellenére a projektként kezelt speciális futóművek eladásának változatlanul magas szintje közel 60 százalékos árbevétel-növekedést eredményezett az amerikai piacon. Az Európai Unióban továbbra is dinamikusan bővül a Rába piaci részesedése: az ide irányuló export nagysága több mint 27 százalékkal haladta meg a bázisidőszak szintjét.

Költségoldalon a megugró alapanyagárak (fél év alatt 35 százalékos mértékű drágulás), a kedvezőtlenül alakuló devizaárfolyamok (erős forint, illetve egy év alatt 14,3 százalékkal gyengülő dollár), valamint a bázisidőszakhoz képest közel tíz százalékkal növekvő energiaárak együttesen nehezítették a Rába helyzetét 2008 első felében. Az előző évek során végrehajtott stratégiai átalakítások eredményeképpen a Rába mára képessé vált a kedvezőtlen piaci hatások többségének kivédésére.

„A féléves eredményekben a Rába alkalmazkodóképessége tükröződik.” – hangsúlyozta Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója. „Eredményeink bizonyítják a stratégiánk működőképességét és azt, hogy a vállalat ma már tudatosan használja az üzleti menedzsment teljes eszköztárát a fenntartható eredményesség biztosítása érdekében.”