HÍR RÉSZLETEK
2008.04.24
Sikeres évet zárt a Rába közgyűlése

A Rába Nyrt. mai napon megtartott közgyűlése elfogadta az igazgatóság beszámolóját a társaság 2007. évi működéséről. A vállalat a 2003. évben elfogadott, majd 2007-ben megújított stratégia következetes kivitelezésének eredményeként 14 százalékos növekedéssel 58,2 milliárd forint árbevételt és 24 százalékos bővülés mellett 4 milliárd forint működési eredményt realizált. A társaság tulajdonosai támogatásukról biztosították a hosszú távú növekedési célkitűzéseket, így a tavalyi év eredménye teljes egészében a társaságnál marad, osztalék kifizetésére nem kerül sor. Pintér István megbízatását az igazgatóságban a testület további öt évre meghosszabbította.

2007-ben a Rába jelentős sikereket ért el. A külső gazdálkodási környezet kedvezőtlen hatásait (gyengülő dollár, emelkedő nyersanyag és energiaárak) a Rába saját működési hatékonyságának javításával, a magasabb hozzáadott értékű termékek súlyának növelésével, valamint a vevőkkel kötött árfolyam-kompenzációs megállapodásokkal ellensúlyozta. A növekvő árbevétel és a szigorú költséggazdálkodás hatásaként a társaság mindhárom üzletága pozitív működési eredményt ért el a negyedik negyedévre, és a csoport szintű EBITDA meghaladta a 4 milliárd forintos szintet. A tavalyi évben hosszú idő után először zárt pozitív eredménnyel mindhárom divízió.

Konszolidált, auditált IFRS beszámoló
millió Ft 2006 2007 Index
Árbevétel 51.256 58.218 114%
EBITDA 3.294 4.007 122%
Üzemi eredmény -691 994 -
Adózott eredmény 2.269 1.414 62%
Saját tőke 15.423 16.896 110%
Mérlegfőösszeg 42.268 42.506 101%

A 2007. évben elért eredmény az igazgatóság javaslatának megfelelően teljes egészében eredménytartalékba kerül a vállalat pénzügyi stabilitásának növelésére és a hosszú távú stratégiához szükséges lépések finanszírozási bázisának erősítésére.

A társaság tulajdonosai további 5 évre igazgatósági taggá választották Pintér Istvánt, akit a közgyűlést követő igazgatósági ülés ismételten a vállalat elnökének választott. Pintér István pozíciójának megerősítése jelzi a növekedési stratégia és a modernizációs elképzelések támogatását.

A közgyűlés döntött az igazgatóság létszámának ötről hét főre történő bővítéséről. Miközben újabb 5 évre meghosszabbította Hrabovszki Róbert igazgatósági tagságát, új igazgatósági tagnak választotta Földvári Gábort és Dr. Fintha-Nagy Ádámot.

A Rába tulajdonosai a 2006. évben meghirdetett vezetői részvényopciós program folytatása fedezetének megteremtésére saját részvények vásárlásáról döntöttek, amelynek végrehajtására az igazgatóság kapott meghatalmazást az alaptőke maximum 15 százalékát kitevő részvénymennyiség erejéig.

A részvényesek megköszönték a Felügyelő Bizottsági tagságáról lemondott Horváth Lajos munkáját, és helyére a következő egy évre Lovas-Romváry Andrást választották meg.

A Rába Nyrt. új igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjainak rövid életrajza

Igazgatóság

Földvári Gábor

A 48 éves üzemgazdász végzettségű szakember 1990 óta a Toshiba magyarországi finanszírozó cégének, a Technotrade Finance Kft-nek az ügyvezető igazgatója. Emellett az ingatlanfejlesztési területen működő Váci út 40 Kft. ügyvezetője és igazgatósági tag a Real Hungary Zrt-ben, amely Magyarország hatodik legnagyobb ingatlanfejlesztő cége. Több tőzsdei társaságban is tisztségviselő: tagja az Exbus Nyrt. igazgatóságának, valamint a Bookline.hu Nyrt. felügyelő bizottságának is. Több társadalmi tisztséget is betölt, így például az Országos Széchenyi Könyvtár Corvina alapítványa kuratóriumának elnöke. Oroszul beszél.

Dr. Fintha-Nagy Ádám

A 34 éves ügyvéd 1998-ban végzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 1994-től 2002-ig a Kittka és Társai Ügyvédi Irodában dolgozott. 2002 decembere óta bejegyzett ügyvéd, ettől az évtől a Fintha-Nagy Ügyvédi Iroda irodavezetője. Szakterülete a társasági jog, értékpapírjog, ingatlanjog és vállalatfelvásárlás. Korábban a Synergon Informatika Nyrt. felügyelő bizottságának elnöke volt, jelenleg az Exbus Nyrt. felügyelő bizottságának elnöke. Az elmúlt évek több jelentős tőkepiaci tranzakciójában (pl. BÁT, BÉT felvásárlás, Exbus Nyrt., Synergon Informatika Nyrt.) ügyvédként vagy magánbefektetőként vett részt. Magánszemélyként a Budapesti Értéktőzsde Zrt. részvényese.

Felügyelő Bizottság

Lovas-Romváry András

A 33 éves közgazdász és tőzsdei újságíró a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok szakán végzett 2003-ban. 1996-tól 1998-ig a Világgazdaság című napilap újságirója és pénzügyi rovatának szerkesztője. 1998-óta folyamatosan a NAPI Gazdaság Tőzsdék Piacok rovatának munkatársa újságíróként, szerkesztőként, elemző-szakíróként. 2005-től 2006-ig a bookline.hu felügyelő bizottságának tagja. Szakterülete a vállalatfelvásárlások, a tőkepiac jogi szabályozásának kérdései. Angolul és franciául beszél.