HÍR RÉSZLETEK
2008.03.25
Egy évtizedes kapcsolat után újabb 5 évre partnerség a világ vezetõ mezõgazdasági jármûgyártójával, a John Deere-rel

A Rába a John Deere-rel aláírt hosszú távú szerződés révén újabb stratégiai lépéssel növelte értékesítésében a magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek arányát. A győri társaság immár tíz éve szállít komplett futóműveket és futóműalkatrészeket amerikai partnerének. A szállítások mértéke az elmúlt két év során megduplázódott, és az éves forgalom a következő évek során várhatóan milliós USD-ben kifejezve is két számjegyű lesz.

A két társaság közötti együttműködés 1998-ban kezdődött, amikor a Rába kifejlesztette az Industria nagydíjat is elnyerő gumihevederes futóműveit. A győri társaság a mai napig a legnagyobb, 9030T 530 HP típusú Deere-traktorok hajtott futóműveinek kizárólagos beszállítója. A hajtott futóművek, majd később a futómű-alkatrészek (főként fogaskerekek) szállítása állandó bevételi forrást jelentett a Rába számára az USA piacán.

A beszállítások volumene a 2005-2006-os évekhez képest 2007-ben megduplázódott. A következő években további növekedés várható, amit több tényező is alátámaszt. Mindenekelőtt a Rába elkötelezettsége és eddigi teljesítménye, amelyet folyamatosan értékelnek a Deere & Company Achieving Excellence program keretében mind minőség, mind a termékleszállítás, a vevőkommunikáció, a technikai háttér biztosítása, illetve a költségmenedzsment területén. Emellett egyrészt az amerikai mezőgazdaságigép-piac fellendülése, másrészt a John Deere-nek ezen a piacon mutatott vállalati sikerei is a további bővülést valószínűsítik.

A Rába Futómű Kft. ezúttal egy új, öt évre szóló, 2008 január 1-jétől érvényes általános beszállítói megállapodást kötött a 171 éve Moline-ban, Illinois államban alapított John Deere társasággal. A megállapodás a következő évekre is biztosítja a Rába számára, hogy komplett futóműveket és futóműalkatrészeket szállítson partnere számára. A növekvő kereslet megfelelő kielégítése érdekében a Rába számos technológiafejlesztési lépés mellett egy 50 százalékos kapacitásbővítő programot is végrehajtott. A szerződés, amely átfogó, és mindkét fél számára kedvező módon kapacitás- és költséggazdálkodási elveket is meghatároz, milliós USD-ben kifejezve is kétszámjegyű összeggel járul majd hozzá a Rába éves árbevételéhez a következő évek során.