HÍR RÉSZLETEK
2008.01.22
Vegyes vállalatot alapított a Busch GmbH és a Rába Nyrt

A Rába által meghirdetett stratégiának megfelelően a korábban a futómű üzletághoz tartozó öntöde 2008. január elsejétől vegyes vállalati formában működik tovább. Az átalakítás célja az Öntöde üzem jelentős kapacitás bővítése és technológiai fejlesztése.

A partner a BPW csoporthoz tartozó M. BUSCH GmbH & Co KG. A Rába az új vállalatban 25,5%-os részesedéssel bír.

A felek a vegyes vállalati szerződésben meghatározott ütemterv alapján egy 3,5 milliárd forint értékű kapacitásbővítési és modernizáló fejlesztési programot hajtanak végre, melynek eredményeképpen a jelenlegi éves kibocsátás több mint duplájára növekszik, kiszolgálva a vállalatot működtető partnerek és a külső vevők növekvő igényeit, versenyképes árú, kiváló minőségű gömbgrafitos öntvényekkel. Az azonnal induló öntödei fejlesztési beruházások előreláthatóan 2009-ben fejeződnek be.

A BUSCH-RÁBA Öntöde Kft. néven bejegyzett vegyes vállalat a BPW csoport többségi tulajdonában álló M. BUSCH GmbH & Co KG (74,5%) és a Rába Nyrt. (25,5%) tulajdonában áll, így a Rába továbbra is minősített befolyással rendelkezik az öntöde működésére. A Rába e részesedést a jelenlegi öntödei terület, az ingatlan, a géppark, és a munkaerő apportjával, míg a M. BUSCH GmbH & Co KG a fejlesztésekhez szükséges tőke finanszírozás biztosításával szerezte meg. Mindkét tulajdonos nagy szakmai hozzáértéssel, piacismerettel rendelkezik, mely szintén meghatározó előny lesz a világszínvonalú gyártókapacitású vegyes vállalat jövőjére.

„A vegyes vállalat létrehozása a Rába részéről egy jelentős stratégiai lépés volt abba az irányba, hogy a futómű üzletág számára rendelkezésre álló erőforrásait koncentráltan a komplett futóművek és a kovácsolt-, és megmunkált futómű főegységek előállítására koncentrálja, növelje piaci részesedését ezeken a területeken és folytassa a stratégia középpontjában álló kulcstechnológiák modernizálását, versenyképességének további javítását. Továbbá üzletrészt szerzett egy növekvő, tőkeerős és értékteremtő cégben.” – mondta el Pintér István elnök-vezérigazgató.

A Rába Futómű Kft. és a németországi székhelyű BPW csoport még 2007 nyarán egy 4 éves általános beszállítói keretszerződést írtak alá és a Rába már megkezdte az új kivitelű pótkocsi tengelycsonkok beszállítását. A megnövekedett darabszámú rendelést a Rába egy 2 lépésben végrehajtott 60%-os kapacitásnöveléssel és technológiai fejlesztés révén tudja kielégíteni. E stratégiai termék várható forgalma 2008-ban 50%-kal nőhet. Ez teljes egészében megfelel a már többször publikált stratégiai törekvéseknek, miszerint a Rába Nyugat-Európában növelni kívánja értékesítését.