HÍR RÉSZLETEK
2016.05.12
Stratégiai szintváltás kezdete a Rábánál

A Rába Csoport 9,5 milliárd forintot meghaladó konszolidált árbevétellel zárta 2016 első negyedévét. A társaság az idei év első három hónapjában javította termékeinek versenyképességét, és kiváló pénzügyi eredményeire támaszkodva megtette az első lépéseket az új stratégiai célok megvalósítására.

A Rába részben ellensúlyozta a piacok bizonytalanságát és egyes termékei ciklikus értékesítésének hatásait a növekvő európai tehergépkocsi szegmensben, a hazai alkatrész-értékesítésben és az alvázszerkezeti exportban. A kihívások ellenére a vállalat továbbra is stabilan eredményes, a tárgyidőszakban a csoport üzemi tevékenységének eredménye 232 millió forintot ért el. A készpénztermelési hatékonyságot mutató EBITDA 1 százalékpontos hatékonyságjavulás mellett 775 millió forintot ért el, amihez a két legnagyobb üzletág, a Futómű és az Alkatrész, az iparágban átlagos vagy a feletti készpénztermelési hatékonysággal járult hozzá.
A társaság nettó hitelállománya továbbra is alacsony. Az időszak végén mintegy 3,8 milliárd forint volt, ami 2,5 milliárd forinttal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi nettó hitelállomány pozíció.
„A tavalyi év mérföldkő volt a Rába életében: a korábban meghirdetett pénzügyi mozgástér megteremtése a tervezettnél korábban tette lehetővé a stratégiai léptékű építkezés megkezdését. Növekvő versenyképesség, hatékonyság, sikeres helytállás a nemzetközi piacokon, értékteremtés a tulajdonosok számára – ezek az elvek vezérlik társaságunk működését stratégiai céljai megvalósításában. Ennek egyik első, fontos lépése az a nagyszabású modernizációs beruházás, amelynek végrehajtására megkaptuk a tulajdonosi felhatalmazást. Technológia- és kapacitásfejlesztési programunk megvalósítását követően piaci részesedésünk és a globális járműiparban betöltött szerepünk tovább erősödik, és terveink szerint minden második-harmadik európai tehergépjármű Rábánál gyártott mellső tengellyel gördül le a szerelőszalagokról” – mondta Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.