HÍR RÉSZLETEK
2016.02.17
Rába 2015: a kiemelkedõ üzletmenet új távlatokat nyit a társaság elõtt

A Rába Csoport 46 milliárd forintot meghaladó konszolidált árbevétellel zárta a 2015. évet, mely során több üzletfejlesztési sikerről is beszámolhatott. Mindhárom üzletágban javította az eredményességét, melynek köszönhetően - rekord alacsonyra csökkenő hitelállomány mellett- jelentősen növelte a saját tőkéjét, utat nyitva ezzel jelentős fejlesztések megvalósítása előtt.

A Rába sikeres évet zárt 2015-ben: a bázisidőszakkal megegyező nagyságrendű forgalom mellett minden gazdálkodási mutatóját javította, és tovább növelte termékei versenyképességét a kihívásokkal teli nemzetközi piacokon. Az üzemi eredmény 2014-hez képest jelentős mértékű, 16 százalékos növekedés mellett meghaladta a 2 milliárd forintot, úgy, hogy valamennyi üzletág az előző évi teljesítményét meghaladó operatív nyereséget realizált, valamint javította operatív hatékonyságát is.
Kiemelkedő, 5 milliárd forintot meghaladó készpénztermelés mellett folytatódott a nettó hitelállomány lefaragása, amely 2015 végén az utóbbi évtized legalacsonyabb értékére, 3,4 milliárd forintra, azaz 5,2 milliárd forinttal alacsonyabb szintre csökkent, mint a bázisidőszak végi 8,6 milliárd.
A nyereséges és hatékony működés következtében a társaság a saját tőke állományát 13,5 százalékkal növelte 2015-ben, így az egy részvényre jutó saját tőke értéke meghaladta az 1300 forintot.

„Külön öröm a számunkra, hogy 120 éves jubileumunkat megelőzően sikerült lezárni a pénzügyi restruktúrálást, amivel jelentősen az iparági szint alá csökkentettük a hitelállományunkat. Társaságunk régóta nem volt olyan gazdálkodási helyzetben, mint a most lezárt üzleti év végén: a Rába rendkívül hatékonyan, kiemelkedő készpénztermelés mellett működik. A korábbi évek technológiai korszerűsítésének és a javuló versenyképességünknek köszönhetően kimagasló, 2 milliárd forintot meghaladó üzemi eredményt realizáltunk. A hitelállomány rekord alacsony szintre csökkentésével kitörtünk az évtizedes adósságcsapdából, megteremtve ezzel a további modernizációt célzó, stratégiai léptékű beruházások – akár akvizíciók –megvalósíthatóságát és nemzetközi jelenlétünk erősítését.” – mondta Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.