SAJTÓHÍREK
oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2009.09.03
Két és félmilliárdos beruházással készül a Rába a piac élénkülésére
Uniós támogatással, kormányzati társfinanszírozással, mintaprojektként zajlik a Futómű üzletág modernizációja.

A Rába a kedvezőtlen piaci környezetben is végrehajtja futóműgyártó kapacitásainak korszerűsítését, illetve bővítését: az év végére lezajló modernizáció eredményeképpen a vállalat nem csupán meglévő ügyfélkörével tudja majd bővíteni az együttműködést, hanem új stratégiai vevők megszerzésére is komoly lehetősége nyílik. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 500 millió forintos támogatásával zajló projekt összértéke meghaladja a két és félmilliárd forintot.
2009.07.28
Rába MAXS™: Moduláris futóműcsaláddal erősíti pozícióit a Rába az off-road járművek piacán

Rába MAXS (Modular Axle System) néven több mint kétszáz különféle off-road futóműváltozatot magában foglaló termékcsaládot fejlesztett ki a győri székhelyű Rába. A terepjáró képességgel rendelkező tehergépjárművek számára kifejlesztett futóművek a Rába számára a járműipari visszaesés időszakában is hatékony piacépítési lehetőséget biztosítanak. Az Európai Unió területén már védjegyoltalmat élvező Rába MAXS™ kétfokozatú futóműcsalád kiemelkedő dinamikus terhelések mellett is megbízhatóan alkalmazható.


2009.05.12
Válságkörnyezetben is stabil működési profit – negatív devizahatások a pénzügyi eredményben

A járműiparban tapasztalható globális válság hatása tükröződik a győri Rába Csoport első negyedéves eredményein is. Az iparági trendekbe illeszkedően a társaság árbevétele 43 százalékkal csökkent, ám a Rába a jelentős visszaesés ellenére is jelentős működési profitot ért el. Az idei év legnehezebb feladatát az extrém módon váltakozó devizaárfolyamok kezelése és a fedezeti ügyletek menedzselése jelenti. Ez utóbbi hatásai részben a működési profit növekedése, részben a Rába rendelkezésére álló eszközök: a működő tőke csökkentése, az alacsonyabb beruházási szint, illetve a pozíciók – megfelelő árfolyamszinteken való – lezárása révén megfelelően kezelhetőek.


2009.05.12
A válság ellenére folytatódik az Engellel közös ingatlanfejlesztés

Megállapodás született az első fázis lezárásáról

Szerződés aláírásával zárult az izraeli Engel Csoport és a Rába közös ingatlanfejlesztési projektjének 1.A fázisa. A megállapodás értelmében az Engel az év folyamán kifizeti a Rába számára az árbevételnek az értékesítések alapján elszámolható részét. A projekt résztvevői a megváltozott gazdasági körülmények ellenére is elkötelezettek a beruházás folytatása mellett. Az Engel csoport megerősítette: továbbra is jelen kíván lenni Magyarországon, és stratégiájában kiemelt szerepet szán a győri Városrét projektnek.

2009.04.23
Rába-közgyűlés: elfogadott igazgatósági beszámoló, újraválasztott igazgatósági tagok

A Rába Nyrt. április 23-án megtartott évi rendes közgyűlése elfogadta az igazgatóság beszámolóját a társaság 2008. évi működéséről. Az időszak második felében kibontakozó járműipari recesszió ellenére is enyhén bővült a vállalat árbevétele, miközben továbbra is őrzi üzemi nyereségességét mindhárom üzletág. A közgyűlés támogatta a működési stabilitás biztosítása érdekében meghozott intézkedéseket, és az ehhez szükséges erőforrások biztosítása érdekében úgy határozott, hogy az idei évben sem fizet osztalékot. A közgyűlés újraválasztotta az igazgatóság azon 3 tagját, akiknek megbízása az idei közgyűlés napjáig tartott, és öt éves mandátummal kijelölte a felügyelő bizottság tagjait is.


2009.03.05
Gyõr város önkormányzata és a Rába szoros együttmûködése Gyõr belvárosi ingatlanfejlesztésében

Szándéknyilatkozatot írt alá Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Rába Járműipari Holding Nyrt. A felek – az Integrált Városfejlesztési Stratégiához igazodva - az év végéig közösen dolgozzák ki a Rába tulajdonában lévő belvárosi területnek - a meglévő megállapodásokhoz igazodó - mindkét fél hosszú távú szempontjait figyelembe vevő ingatlanfejlesztési koncepcióját.

2009.03.04
Vegyes vállalatot alapított a Fehrer és a Rába
Az F.S. Fehrer Automotive GmbH és a Rába Járműipari Holding Nyrt a Rába Alkatrész üzletága habosító üzemének bevonásával vegyes vállalatot alapított Magyarországon. A Fehrer-Rába Járműipari Kft. 2009 októberében kezdi meg működését. Az autógyártók földrajzi közelséget és magas minőséget várnak el beszállítóiktól, aminek az együttműködéssel mindkét partner messzemenően meg tud felelni. A többségi tulajdonos 70, míg a Rába 30%-os üzletrésszel rendelkezik.
2009.03.03
Rába: Az év végére befékező járműipari piacon is 59 milliárdos árbevétel

Az év utolsó hónapjaira kibontakozó erőteljes globális járműipari recesszió ellenére a győri Rába Csoport 2008-ban éves szinten 58,7 milliárd forint árbevételt ért el, ami enyhe bővülést jelent a 2007. évi 58,2 milliárd forinthoz képest. Az EBITDA értéke 9,7 milliárd, az üzemi eredmény értéke 6,8 milliárd forint lett. A járműipart sújtó recesszió a jelentős hatékonysági tartalékokkal rendelkező társaságot felkészülten érte. Az utolsó negyedév óta a Rába – az elsők között a járműiparban – erőforrásait folyamatosan és rugalmasan a megváltozott iparági környezethez igazítja.

2009.01.13
Rába: Jelentős megállapodások a FÁK buszpiacon

Újabb fontos megállapodásokat írt alá a győri székhelyű Rába Futómű Kft. a stratégiai piacának számító FÁK-régióban. A belorusz Belkomunmash illetve az orosz TrolZa vállalattal kötött szerződésektől a trolibusz futóművek értékesítéséből származó árbevételének növekedését várja a cég.

2008.11.11
Rába: az iparági válság ellenére teljesül az éves terv
A Győri Rába Csoport 2008 első három negyedévében 45,3 milliárd forint árbevételt ért el, ami 9,1 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának értékét. Bár üzemi eredménye ugyanebben a periódusban 550-ről 408 millió forintra csökkent, az árfolyamhatásokat ellensúlyozó sikeres fedezeti ügyletek eredményeképpen az év első kilenc hónapjának nettó nyeresége 1,61 milliárd forint lett, szemben az egy éve elkönyvelt 725 milliós értékkel. A társaság továbbra is tartja 2008. év végére szóló előrejelzését, amely 60 milliárd forintos árbevétellel és – a realizált fedezeti ügyletekkel együtt - 5,5 milliárd forintos EBITDA szinttel számol.