SAJTÓHÍREK
oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2010.07.12
Rába: Új lendületet kap a futóműfejlesztés - Megkezdte működését a Rába Fejlesztési Intézet
Európai uniós pályázati támogatással a napokban megkezdődött a Rába többéves, átfogó innovációs programja, amelyet a társaság az újonnan létrehozott Rába Fejlesztési Intézet keretei között valósít meg. A három év alatt több mint másfélmilliárd forintos beruházással megvalósuló projekt eredményeként a győri vállalat a futóműgyártás tavalyi volumenének megduplázását várja 2015-ig.
2010.05.11
Rába: Fokozatosan élénkülő export, válság előtti szintre csökkenő hitelállomány

A Rába külpiacainak lassú magához térése a győri társaság teljesítményén is megmutatkozott: a 2009 harmadik negyedéves mélypontot követően az év – szezonálisan egyébként gyenge - első három hónapjában is folytatódott a Rába exportjának fokozatos bővülése. A 7,9 milliárd forintos árbevétel ugyan 18 százalékkal elmarad a tavalyi év hasonló időszakának értékétől, ám az eltérés jelentős részben az alacsonyabb devizaárfolyamoknak köszönhető. Az alacsonyabb volumen mellett a fix költségek magasabb aránya minimális, 44 millió forintos üzemi veszteséget eredményezett, ugyanakkor a pozitív pénzügyi eredmény hatására a cégcsoport közel 400 millió forintos nyereséggel zárta a negyedévet. Az eredményes működés, a csökkenő működőtőke-szint és az öntödei üzletrész értékesítésének hatására a hitelállomány két éves minimumra, 10 milliárd forint alá esett.

2010.04.29
Támogatja a menedzsment célkitűzéseit a Rába közgyűlése
A Rába Nyrt. mai napon megtartott közgyűlése elfogadta az igazgatóság beszámolóját a társaság 2009. évi működéséről. A globális járműipart sújtó recesszió erőteljesen, több mint 40 százalékkal vetette vissza a társaság árbevételét, aminek fényében különösen kedvező, hogy a társaság mindhárom üzletága pozitív üzemi eredménnyel zárt, miközben adózott veszteségét is az előző évi érték 14 százaléka alá sikerült redukálnia. A közgyűlés támogatta a cég vezetésének a piaci konszolidációra építő növekedési elképzeléseit, és ennek megfelelően úgy határozott, hogy osztalékfizetésre ebben az évben sem kerül sor. A közgyűlés döntött vezetői részvényopciós program meghosszabbításáról is.
2010.04.14
Új fejlesztésű IKARUS autóbuszok bemutatója - Együttműködési megállapodást kötött az Ikarus és a Rába

A hazai járműipar két jelentős hagyományokkal rendelkező szereplője, az Ikarus és a Rába – az ARC Kft-vel együttműködve – új típusú buszcsaládot fejlesztett ki. Az új buszok, amelyek Ikarus márkanéven jelennek meg, városi és elővárosi forgalomra készülnek szóló és csuklós verzióban. Az összefogástól a felek a hazai hozzáadott érték maximalizálását, a meglévő buszgyártói kapacitás és szaktudás magasabb szintű kihasználását várják a hazai, illetve határon túli buszpiacokon. Az új IKARUS-ok a tervek szerint rövidesen megkezdik a próbaüzemelésüket a BKV és a Volán vonalain.

2010.02.16
A Rába mindhárom üzletága nyereséget termelt 2009-ben

Erőteljes recesszió jellemezte a globális járműipart 2009 legnagyobb részében, ami a Rába Csoport árbevételi adatain is világosan tükröződik: a győri társaság 2009-ben 33,9 milliárd forintot realizált, ami 42 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A Rába azonban a különlegesen kedvezőtlen piaci helyzethez is sikeresen tudott igazodni: mindhárom üzletága pozitív üzemi eredménnyel zárt, miközben újonnan kifejlesztett termékcsaláddal és a futómű üzletág modernizációs és beruházási programjának befejezésével felkészült a piac már észlelhető élénkülésére is.

2010.01.22
Dakar siker Rába futóműveken
Bár magyar versenyző nem állt rajthoz idén, mégis született hazai siker a Dakaron. A Martin Macik nevével fémjelzett cseh kamion több mint 9000 km megtétele után a győri Rába által kifejlesztett és gyártott futóműveken negyedikként ért célba Buenos Airesben.
2009.11.16
Rába: Fenntartott üzemi szintű nyereség az év első 9 hónapjában

A járműiparban észlelhető lassú élénkülés és a Rába rendelésállományának alakulása is azt jelzi, hogy a győri társaság termelése 2009 harmadik negyedévében már elérte a mélypontot. Az év első kilenc hónapjában 44 százalékkal visszaeső árbevétel ellenére mindhárom üzletág üzemieredmény-szintje a pozitív tartományban maradt. Jelentős fejlemény, hogy az időszak során a Rába megszüntette a visszaeső keresletből adódó deviza túlfedezettség extra kockázatát. A társaság az év egészére 35 milliárd forint körüli árbevétellel számol, a működési eredmény (EBITDA) pedig várhatóan meghaladja majd a 3 milliárd forintot.

2009.08.05
Egyensúlyban tartott teljesítmény a kihívásokkal teli környezetben

Az erősen kedvezőtlen gazdasági környezetben is megtartotta működési szintű profitabilitását a Rába 2009. első félévében. A társaság árbevétele a globális negatív hatásokat tükrözve ugyan jelentős mértékben 44%-kal 18,3 milliárd forintra csökkent, a menedzsment által véghezvitt költségcsökkentések és a méretre állás lehetővé tette, hogy a működésből származó profit mindössze 5%-kal mérséklődjön, s így a Rába EBITDA-ja az első félév során meghaladta a 2 milliárd forintot. A társaság menedzsmentje szerint az iparági környezetet változatlanul az átlagon felüli bizonytalanság és ebből adódóan vállalati szinten a tervezhetőség alacsony szintje jellemzi.

2009.09.03
Két és félmilliárdos beruházással készül a Rába a piac élénkülésére
Uniós támogatással, kormányzati társfinanszírozással, mintaprojektként zajlik a Futómű üzletág modernizációja.

A Rába a kedvezőtlen piaci környezetben is végrehajtja futóműgyártó kapacitásainak korszerűsítését, illetve bővítését: az év végére lezajló modernizáció eredményeképpen a vállalat nem csupán meglévő ügyfélkörével tudja majd bővíteni az együttműködést, hanem új stratégiai vevők megszerzésére is komoly lehetősége nyílik. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 500 millió forintos támogatásával zajló projekt összértéke meghaladja a két és félmilliárd forintot.
2009.07.28
Rába MAXS™: Moduláris futóműcsaláddal erősíti pozícióit a Rába az off-road járművek piacán

Rába MAXS (Modular Axle System) néven több mint kétszáz különféle off-road futóműváltozatot magában foglaló termékcsaládot fejlesztett ki a győri székhelyű Rába. A terepjáró képességgel rendelkező tehergépjárművek számára kifejlesztett futóművek a Rába számára a járműipari visszaesés időszakában is hatékony piacépítési lehetőséget biztosítanak. Az Európai Unió területén már védjegyoltalmat élvező Rába MAXS™ kétfokozatú futóműcsalád kiemelkedő dinamikus terhelések mellett is megbízhatóan alkalmazható.