SAJTÓHÍREK
oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2008.04.30
Új elnök az MGSZ élén

Budapest, 2008. április 29. – A Magyar Gépjárműipari Szövetség (MGSZ) ma megtartott közgyűlésén új elnököt választott Pintér István, a Rába Nyrt. elnöke személyében. A leköszönő elnök, Fórián István az MGSZ ügyvezető igazgatójaként továbbra is a szövetség aktív tagja marad.

Sajtóközlemény

2008.04.24
Sikeres évet zárt a Rába közgyűlése

A Rába Nyrt. mai napon megtartott közgyűlése elfogadta az igazgatóság beszámolóját a társaság 2007. évi működéséről. A vállalat a 2003. évben elfogadott, majd 2007-ben megújított stratégia következetes kivitelezésének eredményeként 14 százalékos növekedéssel 58,2 milliárd forint árbevételt és 24 százalékos bővülés mellett 4 milliárd forint működési eredményt realizált. A társaság tulajdonosai támogatásukról biztosították a hosszú távú növekedési célkitűzéseket, így a tavalyi év eredménye teljes egészében a társaságnál marad, osztalék kifizetésére nem kerül sor. Pintér István megbízatását az igazgatóságban a testület további öt évre meghosszabbította.

2008.03.25
Egy évtizedes kapcsolat után újabb 5 évre partnerség a világ vezetõ mezõgazdasági jármûgyártójával, a John Deere-rel

A Rába a John Deere-rel aláírt hosszú távú szerződés révén újabb stratégiai lépéssel növelte értékesítésében a magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek arányát. A győri társaság immár tíz éve szállít komplett futóműveket és futóműalkatrészeket amerikai partnerének. A szállítások mértéke az elmúlt két év során megduplázódott, és az éves forgalom a következő évek során várhatóan milliós USD-ben kifejezve is két számjegyű lesz.

2008.01.22
Vegyes vállalatot alapított a Busch GmbH és a Rába Nyrt

A Rába által meghirdetett stratégiának megfelelően a korábban a futómű üzletághoz tartozó öntöde 2008. január elsejétől vegyes vállalati formában működik tovább. Az átalakítás célja az Öntöde üzem jelentős kapacitás bővítése és technológiai fejlesztése.

A partner a BPW csoporthoz tartozó M. BUSCH GmbH & Co KG. A Rába az új vállalatban 25,5%-os részesedéssel bír.

2007.07.05
Jelentős megállapodás a FÁK piacon, növekvő mennyiségű futómű szállítások
A Rába Futómű Kft. a 2007-2010 közötti stratégiai időszakra beszállítói és hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá a GAZ csoport autóbusz divíziójával, melynek értelmében e vevőjétől idén 13,1 millió euró várható éves bevétellel számol a győri társaság. A Rába a FÁK stratégiai piacokon komplett futóműveket és futómű komponenseket értékesít, ahol legfontosaab partnerei többek között a LiAZ, a PAZ és a KAAZ, a GAZ csoport autóbusz divíziójának tagjai.
2007.05.15
Folytatódó növekedés, a romló devizák ellenére pozitív üzemi és nettó eredmény
A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Rába Csoport továbbra is folyamatosan javítja teljesítményét, melynek köszönhetően a győri járműipari vállalat 2007. első negyedévét pozitív üzemi és nettó eredménnyel zárta. A vállalat 8,7 százalékkal, 13 milliárd forintra növelte árbevételét az év első negyedévében, mely elsősorban az amerikai, az európai és a FÁK piacokon elért erősödéssel magyarázható. Az eredményjavulás nagymértékben köszönhető a folyamatos üzletfejlesztésnek, a folyamatos költségkontrollnak és a hatékonyságjavítás érdekében végrehajtott intézkedéseknek. A romló devizaárolyam ellenére a társaság 2007 első negyedévében 10 millió forint üzemi nyereséget realizált és 822 millió forintra nőtt az EBITDA. Az időszak alatt jelentős hosszú távú beszállítói szerződések születtek mind amerikai, mind európai és belföldi vonatkozásban.
2007.05.08
A Rába a prmium tehergépjárműveket gyártó Scania beszállítója
A Rába Futómű Kft. és a svéd Scania általános beszállítói keretszerződést írtak alá és a Rába 2007. II. negyedévétől megkezdte a kovácsolt mellső tengelytestek beszállítását. A forgalom várható már 2007-ben eléri a 2,5 millió eurós éves értéket.
2007.02.14
Dinamikusan bővülő Rába - Marmon-Herrington kapcsolat
A győri Rába Nyrt. legnagyobb leányvállalata, a Rába Futómű Kft. és a Marmon-Herrington szállítási keretszerződést írtak alá a 2007. évre, melynek értelmében a Rába 29,4 millió USD értékben szállít futóműveket és futómű alkatrészeket amerikai partnerének. A felek olyan termékfejlesztési és stratégiai lépésekben is megállapodtak, melyek az elkövetkezendő években javítják versenyképességüket és biztosítják növekedésüket.
2007.02.13
Újabb Suzuki modellbe szállít be a Rába
A Magyar Suzuki Rt.-től elnyert gyártási jog alapján a Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. 1,8 milliárd Forint értékben szállít üléshuzatokat és mintegy 750 millió Ft értékben üléshabokat a következő Suzuki modellbe.
2007.02.13
Veszteséges évek után pozitív, tovább javuló üzemi eredmény és EBITDA
A Rába Csoport működését 2006. II. negyedévében a tovább bővülő termékértékesítés jellemezte, melynek eredményeként az I. féléves időszakot 25,1 milliárd forint konszolidált árbevétellel zárta. A végrehajtott hatékonyságjavító intézkedéseknek köszönhetően javult a cégcsoport eredményessége. Üzemi eredménysoron sorozatban a második és javuló negyedévet zárta a Társaság, így 2006. I. félévében üzemi tevékenységből származó eredménye 305 millió forint. A Rába csoport 2006. I. félévét 1.187 milliós pénzügyi veszteség rontotta, így nettó eredménye 2006. I. félévében -826 millió forint, ami harmada a tavalyi év hasonló időszakában realizáltnak. EBITDA szinten a cégcsoport az első negyedévben +661 millió forint, II. negyedévben +943 millió eredményt ért el.