PRESS NEWS
2017.05.17
Building the future on solid financial basis

Thanks to its profitable operation Rába managed to further decrease its net loan alongside effectuating the payments of the large scale strategic investments launched last year. The European customers have already acknowledged the accuracy of the direction of the company’s strategic developments, and that shows in the growth of the sales revenue. The Rába Group increased its turnover by 10 percent compared to the base period, thus having realized consolidated group level sales of HUF 10.5 billion in 2017 Q1.

A Rába termékkörének optimalizálásával, partnerkapcsolatainak mélyítésével, valamint működési rugalmasságának növelésével alkalmazkodott a külpiacot jellemző nagyfokú volatilitáshoz. Növekvő árbevétel mellett a társaság eredményessége is kiválóan alakult az év első három hónapjában, mindhárom üzletága pozitív teljesítménnyel járult hozzá a csoportszintű üzemi nyereségesség 15 százalékos emelkedéséhez.

A Csoport a tárgyidőszakban tovább javította korábban is stabil likviditási pozícióját. A folyamatos nyereséges működésnek, a hatékony gazdálkodásának, valamint a továbbra is szigorú működő tőke menedzsmentnek köszönhetően a nettó hitelállomány 2017. I. negyedévének végén 2,4 milliárd forinttal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt, és mintegy 1,3 milliárd forintot tett ki.

A társaság sajáttőke-állománya 9,5 százalékkal növekedett. Az egy részvényre jutó saját tőke összege 1.411 forintot ért el. 

„A vállalat élve a pénzügyi mozgástér növekedése által adott lehetőségekkel, fokozta a jövőbe mutató fejlesztések megvalósításának ütemét, mindemellett nem adja fel cash-flow fókuszt, amit az is mutat, hogy a tavalyi évben elkezdett nagyszabású beruházási programunkhoz kapcsolódó kifizetések már elkezdődtek, a nettó hitelállományunk továbbra is alacsony. Sikeres működésünk azt is lehetővé tette, hogy másfél évtized után, megköszönve részvényeseink türelmét és a Rába irányában mutatott támogató hozzáállását, ők is részesülhessenek eredményeinkből az osztalékfizetés révén.” – hangsúlyozta Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.