HÍR RÉSZLETEK
2020.11.11
Eredményes válságkezelés, nyereséges mûködés, folytatódó jövõépítés

A Rába Nyrt. 27,8 milliárd forintos konszolidált árbevétellel zárta az idei év első kilenc hónapját. A társaság időben elindított válságkezelési stratégiájának köszönhetően rugalmasan és hatékonyan teljesítette a piacok élénkülésével felfutó megrendeléseket. Az intézkedések hatása üzemi szinten nyereséget eredményezett a harmadik negyedévben.


A Rába kulcspiacait a harmadik negyedévben a kereslet részleges visszaépülése jellemezte, az aktivitás közelített a bázisidőszak szintjeihez. A járműipar globálisan rendezte sorait, az ellátási láncok jórészt helyreálltak, a Rába pedig nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy partnerei minden akadály ellenére folyamatosan, pontos szállítással és jó minőségben kapják meg megrendeléseiket.

A társaság csoport szinten nyereséges üzemi eredményt realizált a forgalomcsökkenés és a ciklikusan alacsony terheltségű III. negyedév ellenére. A negyedévben elért 65 millió forint üzemi nyereség 101 millió forinttal haladja meg a 2019. III. negyedévi eredményt. A 2020 III. negyedéves készpénztermelési hatékonyságot illetően szintén megfigyelhetők a válságintézkedések pozitív hatásai: az alacsony kapacitáskihasználtság és a jelentős bér-, valamint energiaköltség-növekedés ellenére sikerült 3,1 százalékpontos készpénztermelési hatékonyságjavulást elérni, így az EBITDA-szint ismét az iparági átlag közelében van.


„A válság kezelésére idejében meghozott és következetesen végrehajtott vállalati intézkedéseknek köszönhetően a Rába Csoport az elmúlt öt év második legjobb eredményével, üzemi szinten nyereséggel zárta a harmadik negyedévet a drasztikus forgalomcsökkenés ellenére. A vállalati működés mielőbbi helyreállítása mellett elsődleges célunk volt vevőink gyorsan változó igényeinek teljes körű kielégítése. A vevőfókusz az egyik meghatározó pillére a Rába stratégiájának, amellyel sikerült stabilizálni az árbevételt és megteremteni a további növekedést. Fontos kiemelni, hogy a költségcsökkentés mellett folytattuk azokat a stratégiai termék- és technológiafejlesztési, digitalizációs, automatizációs programjainkat, amelyekre építve a társaság nyertese lehet a válság nyomán átalakuló ellátási láncok kínálta lehetőségeknek. Arra számítunk, hogy az év hátralévő részében – normál működés esetén – jó eséllyel teljesíthető a válság hullámvölgyében megfogalmazott célkitűzésünk, a pozitív és stabil működési cash-flow és a nyereséges működés helyreállítása a második félévben.” – hangsúlyozta Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.