HÍR RÉSZLETEK
2019.02.20
Jelentõs növekedés a kulcs szegmensekben

A Rába Csoport újabb sikeres gazdasági évet zárt 2018-ban: a csoport szintű forgalom 10,9 százalékos növekedés mellett közel 49 milliárd forintot ért el. A tavalyi év a társaság kulcspiacainak tartós élénkülését hozta, ami mindhárom üzletág jó gazdálkodási eredményeihez hozzájárult.

A Rába számára fontos európai és tengerentúli tehergépjármű-, valamint mezőgazdaságijármű-piacokon egyaránt jelentős növekedés volt megfigyelhető az elmúlt évben. Ennek és az orosz busz- és teherautó szegmens ugyancsak bővülő igényeinek rugalmas gyártási kapacitással felelt meg a társaság.

A Rába mindhárom üzletága pozitív eredménnyel járult hozzá a csoport szinten 1,75 milliárd forintos üzemi nyereséghez. 2018 I-IV. negyedévében a vállalatnak sikerült az árbevételhez mért hatékonysági szintjét az iparági átlag közelében tartania a drasztikusan megugró alapanyag- és energiaárak ellenére is. A megtermelt EBITDA-nyereség közel 3,8 milliárd forintra rúgott a tavalyi évben.

2018-ban végig stabil likviditási pozíció jellemezte a Rába Csoportot. A nyereséges és hatékony működés eredményeként az előző év azonos időszakához képest 4,4 százalékkal növekedett a saját tőke mértéke.

„Jelentős piaci élénkülés támogatta a Rába működését 2018-ban, társaságunk növekvő árbevétellel, nyereségesen zárta a tavalyi gazdálkodási évet. Emellett azonban gyártási feltételeink megugró költségvonzatával is szembe kellett néznünk, amit rugalmas, hatékony, vevőigényekre szabott működéssel és kézben tartott költségekkel ellensúlyoztunk.” – emelte ki Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.