HÍR RÉSZLETEK
2013.11.13
Kiemelkedő háromnegyed éves eredmény a Rábánál

Felülteljesíti idei céljait a vállalat
A társaság 2013 első kilenc hónapjában túlszárnyalta a tavalyi év bázisidőszakának eredményeit: csoportszintű konszolidált árbevétele 11,6 százalékos növekedéssel 34,7 milliárd forintot ért el, üzemi eredménye pedig az iparági átlagot jóval meghaladó szintre emelkedve négyszeresére nőtt. A nagyszerű teljesítmény több tényező együttes hatásának következménye, aminek köszönhetően a vállalat várhatóan sikeresen teljesíti 2013-ra kitűzött üzleti céljait még a lassuló gazdasági környezet ellenére is.

A Rába a vállalat értékeivé vált stratégiai sarokpontokra építve érte el 2013 első háromnegyed évében a kiemelkedő eredményeket. Vevőivel kiépített együttműködésben hozza létre magas minőségű, innovatív termékeit, amelyek keresettek a vállalat piaci kulcsszegmenseiben, bár a globális haszongépjármű-piacok az utolsó negyedévben kevésbé teljesítettek jól, és fordulat a jövő év során sem várható. Az idei év első kilenc hónapját tekintve közel 19 százalékos bővülést realizált a Rába az exportpiacokon. A csoportszintű üzemi eredmény növekedés is figyelemre méltó volt, a tavalyi év hasonló időszakával összevetve több mint négyszeresére, 2,4 milliárd forintra emelkedett az érték. A Rába teljes átfogó jövedelem szerinti eredménye 2013 I-III. negyedévében 76 százalékos növekedést hozva 1,96 milliárd forint nyereség lett, szemben a tavalyi évi bázisidőszak 1,11 milliárd forintos összegével.
A növekedés motorja az idei évben is a Futómű üzletág volt, amelynek magas mérnöki tartalmú termékei teremtették meg a Rába mára erős nemzetközi piaci pozícióit. Az üzletág a kulcspiacokon növelte árbevételét, amely így közel 15 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának számait. Az EBITDA megduplázódott, a 2,2 milliárd forintos üzemi eredmény pedig a négyszerese a 2012 I-III. negyedévi teljesítménynek. Az év első kilenc hónapjában az Alkatrész üzletág is kiválóan teljesített, üzemi eredményét megháromszorozva a tárgyidőszakban 267 millió forint nyereséget termelt a 2012. I-III. negyedévi 82 millió forint nyereséghez képest. Az üzletág árbevétele és EBITDÁ-ja is jelentős növekedést mutatott. A Jármű üzletág első háromnegyed évére a visszaesés volt jellemző, ám az eredményeket javítani fogják az utolsó negyedévre koncentrálódó jármű szállítások.
A Rába várhatóan felülteljesíti az idei évre kitűzött céljait, melynek eredményeképpen a vállalat soha nem látott pénzügyi stabilitással működik, a cash-flow termelés kiváló, rekord-alacsony szinten áll a vevői kintlévőség, nincsenek felhalmozott készletek, alacsony a kamatterhelés és a vállalati beruházások is ésszerű ütemben haladnak. A társaság 2013 harmadik negyedévének végére 10 milliárd forint alá csökkentette nettó hitelállományát.

 „Nemzetközi élvonalbeli vevőinkkel korábban megkötött üzleteink idén hoztak gyümölcsöt, ennek köszönhetők az erős gazdálkodási eredményeink 2013 első kilenc hónapjában. Az elmúlt időszakban a vevőkapcsolatok minőségében és a hatékonyságjavítás területén is sikerült jelentősen előrelépnünk, mindez a vevőfókuszú, innováción alapuló üzleti stratégiánk helyességét igazolja. A gazdasági környezet újabb és újabb kihívásai közepette ugyanakkor nekünk is szükséges új lehetőségeket kutatni, ezért a közeljövőben az eddiginél nagyobb hangsúlyt helyezünk az üzletfejlesztések felfuttatására” – emelte ki Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.