HÍR RÉSZLETEK
2013.09.26
Újabb megrendelés a Rába-Volvo buszokra
A megvalósítás fázisába lép a helyi gyártás, az ellentételezés és a beszállítói program

Újabb csuklós buszok szállítási jogát nyerte el a Rába Jármű Kft. a Tüke Busz Zrt. tenderén. A Rába a nemrég elnyert Volánbusz üzlet mellett a pécsi üzemeltető tenderén is sikerrel pályázott, az újonnan elnyert 5 darabos megrendeléssel összességében már 66 autóbusz szállítását kezdheti meg 2014 tavaszától.A Rába – Volvo beszállítói program hamarosan új fázisba érkezik.

Az elnyert üzletek bizonyítják, hogy a Volvo nemzetközileg kipróbált termékcsaládja a Magyarországon felmerülő igények széles spektrumát képes lefedni. Már az első Rába-Volvo kooperációban készülő autóbuszok a helyi igények szerinti specifikációval, magyar termékek és magyar szakemberek bevonásával készülnek.
Az eredményes tenderek a több mint 15 hónapig tartó előkészítési fázis lezárásaként utat nyitottak a helyi összeszerelést megvalósító lokalizációs, illetve a 100 százalékos magyar arányt biztosító ellentételezési program megvalósítása előtt.
A Rába-Volvo által meghirdetett fenntartható, igényvezérelt modellel összhangban az első, immáron 66 buszra szóló megrendeléscsomag megteremtette a helyi gyártás alapját jelentő, a Rába meglévő gyártókapacitásait kiegészítő beruházások megvalósításának feltételeit is.
A Rába és a Volvo hosszú távon is elkötelezett a hazai piaci igények modern, kipróbált buszokkal történő kielégítésében. Nemzetközi partnerével ezért hosszú távú programot dolgozott ki, mely biztosítja a hazai gyártói érdekek maximális érvényesítését és a hazai kis-és középvállalatok bevonását. A most aláírt megállapodások alapján kirajzolódó, végleges műszaki igények ismeretében a felek a kis- és középvállalatok számára meghirdetett beszállítói programot is új szintre emelik. A Rába és a Volvo együttműködése a hazai kkv-k globális piacra jutását segíti, lehetővé téve, hogy termékeik nemcsak a hazai piacon értékesített autóbuszokban, hanem a Volvo világpiacon értékesített járműveiben is megjelenjenek. A kkv-k mielőbbi bekapcsolódása érdekében már októberben sor kerül a Rába és a Volvo következő, magas szintű egyeztetésére.
A beszállítói programra érkező pályázatok első feldolgozása lezárult, a 365 jelentkező közel kétharmada lehet alkalmas a programban való potenciális részvételre. A kiválasztási folyamat következő lépéseként a Rába auditálást indít, végül a Volvoval közösen határozza meg a programba bekapcsolódó vállalatok körét.
Az októberi felsőszintű tárgyalások napirendjén többek között az ellentételezési programba felajánlott Rába termékcsoportok, kapacitások meghatározása is szerepel.
A program gyakorlati megvalósítását elindítva a partnerek tovább dolgoznak autóbuszprogramjuk kiterjesztésén, évi 200-300 darabos fenntartható piaci jelenlét kialakításán, ami további lendületet ad a lokalizálás és az ellentételezési program felgyorsításának.