HÍR RÉSZLETEK
2013.06.17
Hamarosan lezárul a jelentkezés a Rába-Volvo beszállítói programra

Már közel 250-en jelentkeztek
A Rába-Volvo együttműködés keretében tavasszal meghirdetett beszállítói programra eddig az előzetes várakozásokat meghaladva, közel 250 kis- és közepes vállalkozás jelentkezett. Az érdeklődőknek még szűk két hetük maradt, azt követően elindul az adatok feldolgozása és a program következő fázisának előkészítése. A több lépcsős folyamat eredményeként alakul ki, mely hazai vállalkozások termékei épülhetnek be potenciálisan a tervezett Rába-Volvo autóbuszokba, illetve kerülhetnek majd be a Volvo globális beszállítói rendszerébe.

Az elmúlt három hónap alatt a vártnál jóval több, már közel 250, vagyis napi szinten körülbelül 3 magyar kis- és közepes vállalkozás jelezte a Rába Jármű Kft. felé, hogy közreműködne az új Rába-Volvo autóbuszok gyártásában. A jelentkezők szinte a teljes iparágat lefedik, és van köztük számos, igen magas színvonalú alkatrészeket gyártó cég is. A program azonban még nem zárult le, június 30-ig még bárki jelentkezhet a Rába honlapján található jelentkezési lap kitöltésével.
A Rába és a Volvo célja, hogy a hazai piac számára, a piaci igények figyelembevételével modern tömegközlekedési járművek készüljenek a Rába győri gyárában magyarországi komponensek beépítésével. A modern technológiával előállított autóbuszok hazai tartalmát fokozatosan növelik majd, az együttműködés értelmében a szükséges importbeszerzések értékét hazai termékek vásárlásával kompenzálja a Volvo, ezáltal 100%-os hazai értékhányad biztosítható.
Torma János, a Rába Jármű Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „A jelentkezések lezárását követően elkezdjük kiértékelni a beérkezett adatokat és várhatóan ősszel elindulnak az egyeztetések a potenciális beszállítókkal. Az alapos és időigényes minősítési folyamat végén pedig eldől, kik azok, akik a Volvo globális rendszerébe is becsatlakozhatnak.”
A beszállítói program eredményeként tehát a magyar vállalkozások termékei bekerülhetnek a Volvo nemzetközi ellátási rendszerébe is, így nem csak a Magyarországon forgalomba kerülő buszokba építhetik be, hanem a Volvo nemzetközileg értékesített járműveibe is. Ez egyedülálló lehetőség az érdekelt magyarországi vállalkozások számára. A programnak tehát az új munkahelyek teremtése mellett jelentős export–növelő hatása is van.