HÍR RÉSZLETEK
2013.04.15
Rába-Volvo beszállítói program - nagy az érdeklődés

Egy hónap alatt több mint 100-an jelentkeztek
Nagy az érdeklődés a Rába-Volvo együttműködés keretében meghirdetett beszállítói program iránt, egy hónap alatt több mint száz, a járműipar szinte minden területén tevékenykedő magyar kis- és közepes vállalat jelentkezett a felhívásra. A program elindításának célja, hogy minél több hazai vállalkozás versenyképes terméke beépüljön a tervezett Rába-Volvo autóbuszokba, illetve bekerülhessen a Volvo globális beszállítói rendszerébe.


A Rába Jármű Kft. alig egy hónapja a Volvo Bus Corporation vállalattal kialakított együttműködés keretében hirdette meg beszállítói programját, és a várakozásokat meghaladóan már száznál több jelentkezést regisztráltak. A jelentkezők többnyire iparági szereplők, közöttük a kis- és közepes vállalkozások egyaránt megtalálhatóak az ország minden részéből. Olyan jelentkező is akadt, aki nem kifejezetten az alkatrészgyártásban érdekelt, de fantáziát lát a Rába-Volvo együttműködésben és úgy gondolja, terméke alkalmas lehet a járművekbe való beépítéshez.
A februárban aláírt Rába-Volvo megállapodás értelmében a hazai piac számára, a piaci igények figyelembevételével modern tömegközlekedési járművek készülhetnek a Rába győri üzemében magyarországi komponensek beépítésével. A Rába és a Volvo kiemelt célja, hogy a modern technológiával előállított autóbuszok hazai tartalmát fokozatosan növelje. Az együttműködés értelmében a szükséges importbeszerzések értékét hazai termékek vásárlásával kompenzálja a Volvo, ezáltal 100%-os hazai értékhányad biztosítható.
A beszállítói program eredményeként a magyar vállalkozások termékei bekerülhetnek a Volvo nemzetközi ellátási rendszerébe, és lényegesen nagyobb darabszámmal juthatnak el a globális piacra, mintha csak a hazai piacra termelnének. Termékeik tehát nem csak a Magyarországon forgalomba kerülő buszokba kerülhetnek beépítésre, hanem a Volvo nemzetközileg értékesített járműveibe is. Ez egyedülálló lehetőség az érdekelt magyarországi vállalkozások számára. A programnak tehát az új munkahelyek teremtése mellett jelentős export–növelő hatása is van.
Torma János, a Rába Jármű Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „Örülünk annak, hogy felhívásunk ilyen rövid idő alatt ilyen sok vállalkozás érdeklődését felkeltette. A lehetőség azonban még mindenki előtt nyitva áll, a beszállítói programra továbbra is várjuk a jelentkezőket egészen 2013. június 30-ig.”