HÍR RÉSZLETEK
2007.08.08
Folytatódó növekedés, romló üzleti környezet, pozitív üzemi és nettó eredmény
A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Rába Csoport továbbra is folyamatosan javítja hatékonyságát, melynek köszönhetően a győri járműipari vállalat 2007. második negyedévét is pozitív üzemi és nettó erdeménnyel zárta, melyet nem torzított ingatlan értékesítés, így tisztán az üzemi tevékenységből származik. A vállalat 9,4 százalékkal, 27 milliárd forintra növelte árbevételét az év első felében. A romló devizaárfolyam ellenére a társaság 2007 első félévében 113 millió forint üzemi nyereséget realizált és 1678 millió forintra nőt az EBITDA. A Rába számára a negatív gazdasági környezetben a fő sorokon elért továbbra is pozití eredmény nagymértékben köszönhető a folyamatos üzletfejlesztésnek, a folyamatos költségkontrollnak és a hatékonyságjavítás érdekében végrehajtott intézkedéseknek. Az időszak alatt újabb jelentős hosszú távú beszállítói szerződések születtek mind európai és a FÁK piacok vonatkozásában.
A Rába csoport 2007. második negyedévében 14,5 milliárd forint étékű konszolidált árbevételt ért el, amely a tavalyi év bázisidőszakához képest 10,0 százalékos növekedést jelent. Az adott időszakban a cégcsoport üzemi tevékenységének eredménye 103 millió forint nyereséget hozott.

Mindezek eredményeképpen a Rába csoport 2007 második negyedévben 103 millió forint adózott nyereséget ért el a tavalyi év hasonló időszakának 644 millió forint veszteségével szemben.

Tovább javultak a cégcsoport cash-flow pozíciói is. EBITDA szinten a Rába csoport a második negyedévben 856 millió forint eredményt ért el.

A Rába Futómű Kft. árbevétele az adott negyedévben 9,0 milliárd forint volt, a tavalyi év bázisidőszakában elért 8,5 milliárd forinttal szemben, mely 6,4%-os növekedésnek felel meg. EBITDA szinten a Futómű Kft. működéséből származó eredménye az adott időszakban 399 millió forintra csökkent a tavalyi 505 millió forintról.

A Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. árbevétele az adott időszakban jelentős mértékben, 33,4%-al növekedve elérte a 4,1 milliárd forintot, a tavalyi év bázisidőszakában elért 3,1 milliárd forinttal szemben. EBITDA szinten pedig az üzletág működéséből származó eredménye ez érintett időszakban 35%-al emelkedve 304 millió forintra nőtt a tavalyi 226 millió forinthoz képest.

A Rába Jármű Kft. értékesítése éven belüli eloszlása historikusan nagy voltailitást mutat. Az üzletág árbevétele az adott negyedévbe 2,0 milliárd forint volt, megegyezően a tavalyi év bázisidőszakával. EBITDA szinten a kft. működéséből származó eredménye az adott időszakban 237 millió forintot ért el a tavalyi 184 millió forinttal szemben.

Az üzletfejlesztésnek köszönhetően ebben a negyedévben is több jelentős megállapodás került aláírásra fontos stratégiai vevőkkel. A 2007-2010 közötti startégiai időszakra a futómű üzletág jelentős beszállítói és hosszú távú együttműködési megállapodást kötött a GAZ csoport autóbusz divíziójával. Továbbá a Rába Futómű Kft. az amerikai központú ArvinMeritoron keresztül a Volvo cégcsoport teljes körű mellső futómű alaktrész beszállítójává lépett elő az európai közúti járműgyártás területén (Volvo és Renault tehergépkocsik gyártásában).