KUTATÁS - FEJLESZTÉS - FUTÓMŰVEKNÉL ALKALMAZOTT OLAJOZÁSI ALAPRENDSZER KIFEJLESZTÉSE

Kutatás-fejlesztés Uniós támogatással a Rába Futómű Kft-nél

„Futóműveknél alkalmazott olajozási alaprendszer kifejlesztése" projekt

A Rába Futómű Kft. 2012-ben nyújtott be pályázatot az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív programjára. Az így elnyert Európai Uniós támogatással intelligens olajozási rendszerek létrehozására nyílt lehetőség a vállalatnál.

A Rába Futómű Kft. a "Futóműveknél alkalmazott olajozási alaprendszer kifejlesztése" című projekt keretében indított kutatás-fejlesztési programot az Európai Unió támogatásával. A vállalat GOP pályázatát az értékelő bizottság támogatásra alkalmasnak minősítette, és csaknem 215 millió Ft összeget ítélt meg vissza nem térítendő támogatásként. A fejlesztés 2012 és 2015 között megvalósult.
A 2012 nyarán elindított projekt fő célja az volt, hogy egy olyan intelligens olajozási rendszer kerüljön kifejlesztésre nagyteljesítményű mezőgazdasági futóművekhez, amely mechatronikai eszközök segítségével növeli a hűtés és kenés hatékonyságát. Ilyen rendszerek alkalmazásával, - elsősorban az ún. olajkavarási veszteségek minimalizálásával-, a futómű mechanikai vesztesége csökken, a jármű hatékonysága nő, fogyasztása javul, így költséghatékonyabb és környezetkímélőbb üzemeltetés valósul meg. A mechatronikai rendszerek olyan többlet tartalommal képesek felruházni a futóművet, ami jelentős hozzáadott értéket képvisel, és amellyel az üzemeltetés során adaptív olajfelhasználás, ezzel megbízhatóbb működés érhető el.
A fejlesztés során új versenyképes know-how bázist építettünk ki. A létrehozott rendszer más termék fejlesztése során is alkalmazható, így nem csak a mezőgazdasági, hanem a busz és tehergépkocsi futóművek területén is. Az új szimulációs módszerek meghonosításával már a tervezés korai fázisában vizsgálhatjuk a termékek megfelelőségét, így nő a teljes fejlesztési folyamat hatékonysága.
A projekt keretében kollégáink a mechatronika területén specializálódtak. Eszközparkunkban új jelentős fejlesztéseket, tervezési és vizsgálati tevékenységeket folytattunk, amelyek szükségesek voltak a projekt sikeres lefolytatásához.
A kutatás-fejlesztési program megvalósítása során a Rába Futómű Kft. szorosan együttműködött a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft-vel, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem több tanszékével.